Matpriser

Billigere mat

Mat og drikke har blitt billigere siste måned.

BILLIGERE MAT: Ferske tall viser at matvareprisene har falt siste måned. Dette forklares med den sedvanlige tilbudsperioden i forbindelse med skolestart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BILLIGERE MAT: Ferske tall viser at matvareprisene har falt siste måned. Dette forklares med den sedvanlige tilbudsperioden i forbindelse med skolestart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,9 prosent fra juli til august, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den totale Konsumprisindeksen (KPI) gikk ned 0,4 prosent i samme periode.

Ifølge SSB, var den største bidragsyteren til nedgangen i KPI transporttjenester - som samlet gikk ned 9,8 prosent - mens den nest største bidragsyteren til nedgangen i KPI var matvarer.

Ifølge SSB var den totale nedgangen for posten matvarer på 1,2 prosent fra juli til august.

VIKTIG: Forskere over hele Europa er bekymret for at folk ikke får i seg nok jod. Mangel på jod kan gi store skader. Seniorforsker Lisbeth Dahl forteller hvordan enkelte matvarer kan styrke hjernen din. Video: Marie Røssland Vis mer

- Dette kan sees i sammenheng med tilbudskampanjer på mat, som er utbredt etter fellesferien, forklarer SSB.

De kommenterer i tillegg at prisnedganger på blant annet boligtekstiler, drivstoff, og klær, også bidro til lavere prisnivå i KPI.

- Vanlig i tilbudsperioder

− Det er vanlig at matvareprisene går ned i forbindelse med typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart. Nedgangen er som ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en pressemelding.

− Konkurransen i dagligvaremarkedet er sterk, og krigen på typiske skolestart-varer er hard. Dette kommer forbrukerne til gode, sier Størksen videre.

Økende priser gjennom året likevel

Men, selv om matvareprisene har falt siste måned, viser tallene fra SSB at de har økt i løpet av siste 12 måneder:

Prisene på matvarer har vist en tolvmånedersvekst på 4,2 prosent i august, ifølge NTB.

Dette er en av hovedårsakene til at KPI steg med 1,7 prosent fra august 2019 til august 2020.

Slik kan du spare

Du kan ikke gjøre noe med at matvareprisene svinger i løpet av året. De vil typisk falle i perioder med tilbudspriser og øke i perioder med slipp av nye matvarer - som snart er på trappene.

Dagligvareslipp er til faste uker i løpet av året - og høstslippet er fra mandag 14. september - altså neste uke. Nye produkter er alltid priset høyere - og dermed går prisene totalt sett også opp.

Men det er ting du selv kan gjøre, for å spare i løpet av året.

Noen av tipsene er å handle en gang i uken; lese tilbudsavisene og handle der det er billigst - og å sjekke halvprishylla i butikkene. Og vurdere butikkenes egne merkevarer i stedet for de kjente merkevarene - de er nesten alltid billigere - og det er enormt mye å spare.

Les flere smarte sparetips her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer