Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,9 prosent fra juli til august, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Den totale Konsumprisindeksen (KPI) gikk ned 0,4 prosent i samme periode.
Ifølge SSB, var den største bidragsyteren til nedgangen i KPI transporttjenester - som samlet gikk ned 9,8 prosent - mens den nest største bidragsyteren til nedgangen i KPI var matvarer.
Ifølge SSB var den totale nedgangen for posten matvarer på 1,2 prosent fra juli til august.
- Dette kan sees i sammenheng med tilbudskampanjer på mat, som er utbredt etter fellesferien, forklarer SSB.
De kommenterer i tillegg at prisnedganger på blant annet boligtekstiler, drivstoff, og klær, også bidro til lavere prisnivå i KPI.

Nå kommer de
- Vanlig i tilbudsperioder
− Det er vanlig at matvareprisene går ned i forbindelse med typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart. Nedgangen er som ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en pressemelding.
− Konkurransen i dagligvaremarkedet er sterk, og krigen på typiske skolestart-varer er hard. Dette kommer forbrukerne til gode, sier Størksen videre.

Overraskende avsløring om svenskepriser
Økende priser gjennom året likevel
Men, selv om matvareprisene har falt siste måned, viser tallene fra SSB at de har økt i løpet av siste 12 måneder:
Prisene på matvarer har vist en tolvmånedersvekst på 4,2 prosent i august, ifølge NTB.
Dette er en av hovedårsakene til at KPI steg med 1,7 prosent fra august 2019 til august 2020.

Pristest: - Enormt mye å spare
Slik kan du spare
Du kan ikke gjøre noe med at matvareprisene svinger i løpet av året. De vil typisk falle i perioder med tilbudspriser og øke i perioder med slipp av nye matvarer - som snart er på trappene.
Dagligvareslipp er til faste uker i løpet av året - og høstslippet er fra mandag 14. september - altså neste uke. Nye produkter er alltid priset høyere - og dermed går prisene totalt sett også opp.
Men det er ting du selv kan gjøre, for å spare i løpet av året.
Noen av tipsene er å handle en gang i uken; lese tilbudsavisene og handle der det er billigst - og å sjekke halvprishylla i butikkene. Og vurdere butikkenes egne merkevarer i stedet for de kjente merkevarene - de er nesten alltid billigere - og det er enormt mye å spare.
Les flere smarte sparetips her.