Billigere medisin

Nye utsalgssteder for reseptfrie legemidler kan skjerpe konkurransen og senke prisene.

Publisert
Sist oppdatert

For at konkurransen skal fungere godt må imidlertid de nye utsalgsstedene ha samme rammebetingelser som apotekene, skriver Konkurransetilsynet i forbindelse med en høringsuttalelse.

Konkurranse vil gi lavere priser

Regjeringen ønsker å åpne for at andre utsalgssteder enn apoteker kan selge visse reseptfrie legemidler, og Helsedepartementet har sendt et forslag om dette på høring.

Konkurransetilsynet stiller seg positiv til forslaget, slik at for eksempel dagligvarehandelen og helsekostforretninger kan selge reseptfrie legemidler. Dette kan skjerpe konkurransen og senke prisene.

Ikke like vilkår

Flere av de foreslåtte kravene innebærer imidlertid at de nye utsalgsstedene ikke kan konkurrere på like vilkår med apotekene. Men dette vil ikke gi de gevinstene man kunne fått av konkurransen, mener Konkurransetilsynet.

Til forskjell fra apotekene foreslår Helsedepartementet at legemidlene, som blir solgt i de alternative utsalgsstedene, må være innelåst eller bli solgt over disk.

Departementet mener også at det bør stilles strenge krav til eksponering av legemidlene. I tillegg kommer departementet med flere andre vilkår, som bare vil gjelde for de alternative utsalgsstedene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer