Billigere nybil neste år

Egentlig er det ikke så hemmelig hva som skal skje med bilavgiftene. Oppskriften på en miljøvennlig omlegging ble gitt i full offentlighet for tre år siden: Dyrere diesel og billigere nye biler.

Publisert
Sist oppdatert

Da Finansminister Kristin Halvorsen i helgen gikk ut med nyheten om omlegging av bilavgiftene i mer miljøvennlig retning, kunne det neppe kalles en brennhet nyhet. En slik omlegging har vært planlagt og til dels applaudert i mange år. Offentlige dokumenter siden 2003 gir en god pekepinn av hva omleggingen vil gå ut på.

Sist gang omleggingen ble varslet, var i den rødgrønne regjeringens forslag til budsjett for i år:

"Regjeringen tar sikte på å legge fram forslag til omlegging av bilavgiftene i mer miljøvennlig retning i budsjettet for 2007. I forbindelse med en slik omlegging er det også naturlig å vurdere satsforskjeller og avgrensinger mellom næringskjøretøy og personkjøretøy."

Dermed forpliktet den seg til å følge opp Bondevik-regjeringens forslag til statsbudsjett, som noen uker i forveien hadde viet mye spalteplass til omlegging av bilavgiftene i mer miljøvennlig retning, med bakgrunn i et arbeid som begynte med en "bestilling" fra Stortinget allerede i 2000.

Med andre ord er det bred enighet blant partiene på Stortinget om å gjøre bilavgiftene mer miljøvennlige, og definisjonen av hva som er miljøvennlige bilavgifter har vært gjenstand for grundig utredning i lang tid. Det meste av tankegodset er gjengitt i rapporten "Bilavgifter", som du kan lese hvis du trykker her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer