Strømpriser

Billigere strøm i februar

Men vareprisene steg mer enn ventet.

DYRERE KLÆR: Prisoppgangen i februar var større enn forventet. Foto: Shutterstock
DYRERE KLÆR: Prisoppgangen i februar var større enn forventet. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det største bidraget var prisene på elektrisitet inkludert nettleie. Til tross for en prisnedgang i februar, er strømprisene fortsatt på et høyt nivå som følge av utviklingen i 2018. Samlet steg elektrisitet inkludert nettleie 15,9 prosent de siste 12 månedene. Prisene på klær og drift av personlige transportmidler var også med på å drive opp tolvmånedersveksten, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Konsumprisindeksen (KPI) justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE - kjerneinflasjonen) økte 2,6 prosent i samme periode.

Fra januar til februar 2019 gikk KPI opp 0,8 prosent, mens KPI-JAE økte med 1,2 prosent.

Prisoppgang på mat

Det var økte priser på mat og alkoholfrie drikkevarer som var den største bidragsyteren til oppgangen. Februar er normalt en måned hvor prisene i dagligvarebransjen justeres. Møbler og klær ble dyrere etter salgsaktivitet måneden før.

– Prisoppgangen på klær i februar var ikke ventet dersom man ser på prisutviklingen for klær tidligere år. Vi ser at oppgang etter januarsalg og inntog av nye vårvarer bidro til å løfte prisene noe allerede i februar, noe som i tidligere år først er målt i mars, forklarer rådgiver Silje S. Thorsnes i SSB.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie viste en nedgang på 6,4 prosent i februar, noe som bidro til å dempe oppgangen i KPI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer