Billigkjøp er dyrt

Gode tilbud er dårlig økonomi, er konklusjonen i Post- og teletilsynets siste prissundersøkelse. Du ringer pengesmart med Dinsides kalkulatorerer.

Publisert
Sist oppdatert
At en billig telefon kan bli en dyr investering, gjelder for alle de undersøkte abonnementene, uavhengig av teleselskap. Elisabeth Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet.


Mobilselskapene vil gjerne ha deg som kunde. Derfor gir deg billig eller gratis telefon - mot at du binder deg til dem en periode.

Men den billige telefonen koster deg fort mye mer enn nødvendig, dersom ditt mobiltelefonforbruk ikke stemmer overens med prisprogrammet du binder deg til. Post- og teletilsynet har gjennomført en prissammenligningsundersøkelse, og fant at det ikke lønner seg å kjøpe billigtelefon med abonnment

Slik ringer du billig i sommer

Lar du deg friste til å å kjøpe en Nokia 6300 Black/Silver hos Telenor med Telenor-abonnementet Frihet, vil denne pakken koste deg 7.209 kroner de første 24 månedene. Kjøper du for eksempel telefonen hos Mpx.no, vil telefonen koste deg 1.284 kroner og med et abonnement fra Onecall vil telefonen etter 24 måneder koste deg 2.420 kroner.


Kjøper du en Sony Ericsson K8501 Blue med Netcom Supertalk-abonnement, vil herligheten etter 24 måneder ha kostet deg 10.342 kroner. Kjøper du den samme telefonen hos CDon.no for 3.028 kroner og bestiller Onecall-abonnement vil dette koste deg 6.268 kroner, altså en besparelse på 4.072 kroner.

Prisene forutsetter det Post- og teletilsynet kaller et middels forbruk av teletjenester:

 • 101 utgående ringeminutter, fordelt på 68 samtaler per måned.
 • Trafikken til mobilnett er fordelt på trafikk til Telenors, Netcom og Tele2s nett med henholdvis 54, 38 og 8 prosent.
 • Det er ikke beregnet minutter til utlandet, spesialnummere eller til mottak av samtaler i utlandet.
 • 119 sms per måned
 • Fem mms per måned
 • 10 oppringninger til mobilsvaratjeneste per måned
 • Slik beregnes totalprisen

  Forbrukerombudet har pålagt mobiltelefon-tilbyderne å opplyse om såkalt minste totalpris i markedsføringen av telefonen. Minste totalpris beregnet ved prisen på telefonen, faste avgifter, etableringsgebyr og månedsabonnement i avtaleperioden. Brukskostnader inngår ikke i dette.

  Regn derfor ut hvor mye du bruker og velg mobiltelefonabonnement som gir deg ditt ringemønster lavest pris. Du sparer fort tusener av kroner i året.


  - Ikke tro at det som umiddelbart ser billigst ut, faktisk er det. Før du kjøper subsidiert mobiltelefon, bør du sjekke Telepriser.no og finne ut hva det vil koste å velge et rimelig abonnement og telefonen du ønsker deg hver for seg, sier Elisabeth Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet i en pressemelding.

  Post- og teletilsynet er ikke overrasket over at prissammenlikningen gir så entydige resultater.

  - At en billig telefon kan bli en dyr investering, gjelder for alle de undersøkte abonnementene, uavhengig av teleselskap. Vi oppfatter dette som en generell tendens i markedet og at det har lite med enkeltselskaper å gjøre, sier Aarsæther.

  Regn ut forbruket og finn abonnementet som passer deg best

  AKTUELT


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer