Billigst i drift: Varmepumpe

- Det fantastiske med varmepumper er at de kan hente varme ut av omgivelsene våre, sier informasjonskonsulent Per Storm-Mathisen i ENØK-senteret i Oslo.

Publisert
Sist oppdatert

- Folk har allerede en varmepumpe i huset eller leiligheten - kjøleskapet. Varme hentes fra innsiden og gjør det kaldt. Varmen som hentes fra kjøleskapet, blir avgitt i kjøkkenet. Dersom du installerer en varmepumpe, blir huset ditt et omvendt kjøleskap: Varme hentes utenfor og leveres inne, forteller Mathisen.

Det er hovedsakelig to typer varmepumper:

For husbyggere

Den første varianten kan hente varme fra fjell, sjø eller jord på 6-7 grader, og har en investeringskostnad på 100-150.000 kroner. Den bruker ca. 1/3 av den energien den gir.

Disse varmepumpene krever et vannbårent distribusjonssystem, enten gulvvarme eller radiatorer.

Varme fra vinterluft

En såkalt komfortvarmepumpe eller luft-luft-varmepumpe kan hente varme fra luft på inntil 15 minusgrader. Den koster 25-30.000 kroner å installere. Den krever en åpen planløsning fordi all varme spres fra ett punkt som en ovn eller peis.

Mathisen opplyser at effekten av en luft-luft varmepumpe blir gradvis mindre ned til minus 15 grader, da den ikke virker lenger. Man må mao. ha tilleggsoppvarming (som oftest panelovner eller vedfyring). Men statistisk er det svært få dager temperaturen er under minus 15 grader. I store deler av landet, særlig langs kysten, ligger gjennomsnittstemperaturen rundt null grader og da fungerer varmepumpa utmerket, mener han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer