Billigst medisin i Norge

Det er ingen grunn til å dra til Sverige for å handle medisiner.

Dette er billigere enn du tror. Colourbox.com/Illlustrasjonfoto
Dette er billigere enn du tror. Colourbox.com/Illlustrasjonfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport fra Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) avdekker at Norge er blant de aller billigste på reseptbelagte medisiner.

- De lave prisene gjelder både for legemidler med patentbeskyttelse og for legemidler med generisk konkurranse. Samtidig er fortjenesten til norske apotek og legemiddelgrossister blant de aller laveste, sier førsteamuniensis Kurt Brekke ved Handelshøyskolen i Bergen.

Dyrest legemidler finner vi, ifølge undersøkelsen, i Irland, fulgt av Belgia og Tyskland

Prisene i Norge har blitt sammenlignet med prisene i ni referanseland: Belgia, Danmark, Finland, Irland, Nederland, Storbritannia, Sverige, Tyskland og Østerrike.

Sjekk pristesten: Spar tusener på medisiner

Tjener på kopimedisin

- Vi ble ikke så veldig overrasket. Når det gjelder patenterte legemidler som står for 70 prosent av markedet, setter myndighetene en maksimalpris på reseptbelagte legemidler for å sikre at pasienter og Folketrygden ikke betaler for mye, forklarer Brekke.

Les også: Færre legemidler godkjennes årlig

Undersøkelsen omfatter de 300 mest omsatte legemidlene i Norge, og prisene er fra første halvdel av 2007.

- Spesielt er det mye å tjene på å kjøpe kopipreparater. Disse inneholder de samme virkestoffene, men har like god effekt som orginalen til en billigere penge, sier han.

Les også: Spar tusener på medisiner

Fornøyde

- Apotekforeningen er svært tilfreds med at helseminister Sylvia Brustad har skåret gjennom uenigheter om hva som er fakta om legemiddelpriser. Med dette har vi fått en usedvanlig sterk dokumentasjon på bordet, sier direktør for samfunnsavdelingen Oddbjørn Tysnes til DinSide Helse.

Han mener også dette sammenfaller med foreningens politiske mål.

- Funnene er helt i tråd med den dokumentasjonen Apotekforeningen har utarbeidet de senere årene. Rapporten viser også at det politiske målet om lave legemiddelpriser i Norge er tilfredsstilt i særdeles høy grad, fastslår han.

Forskerne har også sett på avansen som går til grossister og apotek i de ti landene. Her kommer Sverige ut med minst fortjeneste, fulgt av Norge og Danmark. Størst er avansen i Irland, der grossister og apotek kommer ut med mfortjeneste som er 20-30 prosentpoeng høyere enn i Norge.

Les også: Flere og billigere piller

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer