Sprøyter vann i ribba:

Billigst på Extra

Prisen er lik, men du får mer ribbe for pengene om du velger Xtra-ribba framfor den fra First Price eller Prima.

SAME SAME BUT DIFFERENT: Prisen ser lik ut, men du får mest kjøtt for pengene på Extra. Foto: Elisabeth Dalseg
SAME SAME BUT DIFFERENT: Prisen ser lik ut, men du får mest kjøtt for pengene på Extra. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

Akkurat nå koster den billigste ribba 54,50 kroner på henholdsvis Extra, Rema 1000 og Kiwi. Trodde du de var like billige? Tro om igjen. For hos noen av dem betaler du også for vann.

Ribba fra First Price inneholder 8 prosent vann, mens R og Primas ribber inneholder 4-5 prosent vann.

Eller for å snu på det: First Price-ribba består av 91 prosent kjøtt, mens R og Prima-ribbene inneholder 95 prosent ribbe. Extras ribbe består av 98,5 prosent ribbe.

Prisen på de tre rimeligste ribbene, fra First Price, Prima og Xtra blir da som følger:

  • First Price: 59,89 kroner per kilo
  • Prima: 57,36 kroner per kilo
  • Xtra: 56,88 kroner per kilo

- Denne ribba er ikke tilsatt vann for moro skyld. Det er en krydret ribbe, og er tilsatt saltlake fordi den har en funksjon, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, til DinSide.

- Krydderlaken blir injisert i kjøttet, og bidrar til at kjøttet blir mer saftig, og det øker også holdbarheten på produktet. Det gjør også at det blir lettere for kundene å lykkes på kjøkkenet.

Hun forteller at tilbakemeldingene fra kunder er jevnt over gode, og at de ikke har fått noen klager på denne ribba.

- Vi gjemmer det heller ikke bort, dette er tydelig merket, sier Søyland.

Line Aarnes, Kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000 skriver i en e-post til DinSide at Rema 1000 skal selge dagligvarer av høy kvalitet til den laveste prisen i landet.

- Våre Nordfjord-ribber (som produserer Prima, ribba, red.anm.) er prisvinnende og vi er stolte av å ha ett stort utvalg som speiler kundemassen vår og kundens lommebok, ønsker og behov.

- Prima Lavpris er vårt billigste merke og denne ribba er et godt alternativ til de som ønsker kvalitetsribbe til en lav pris. Ribba er tilført saltlake som både vil gi ønsket smak, og gi et saftig og mørt produkt.

Sjekk kjøttdeigen

Ifølge NorgesGruppens Søyland ville det ikke vært aktuelt, dersom det ikke hadde hatt en funksjon.

- Ser du for eksempel på kjøttdeig, valgte vi her å fjerne det, helt tilbake i 2014, fordi det ikke hadde en funksjon.

Med tanke på hvor mye kjøttdeig nordmenn spiser er det ikke få tonn vann og salt som er erstattet med kjøtt.

- Når vi vet at kundene våre nesten alltid har tacokrydder i kjøttdeigen, som inneholder mye salt, tenker vi at det er en bra ting for folkehelsa å ikke ha det der.

Det er likevel ikke alle ribbene fra NorgesGruppen som er tilsatt vann, for eksempel er det ikke vann i ribbene fra merkevarene Folkets og Meny, bare på den billigste ribba fra First Price.

- Nå kjenner ikke jeg til disse ribbene på stående fot, men her har vi altså tilsatt vann fordi vi har erfart at på denne typen produkter, så kan det gjøre det lettere for folk å lykkes på kjøkkenet. Det finnes mange typer ribber, mange oppskrifter, men i dette tilfellet er det dette som ligger til grunn.

Dumt å betale for vann

De fleste ribbene vil slippe litt væske, enten de er tilsatt vann eller ikke. Såpass mye væske slipper vanlig ribbe, at Café Engebret beregner en kilo fersk ribbe per person i julebordstida, ifølge innehaver Kay Johnsen. Men da hører det med til historien at du får påfyll så lenge du er sulten.

Da Dagbladet testet ribber med tre kokker fra Engebret, var nettopp det å sjekke om ribba inneholder vann, et av de tipsene de kom med.

- Det trenger ikke bety så mye for smaken, men det er dumt å betale for vann, sa kjøkkensjef Adam Wiatrowski.

Heldigvis er det enkelt å sjekke, du må bare ta en titt på ingredienslisten når du handler, og sammenlikner priser.

Og for ordens skyld: Da Dagbladet testet ribber ble ikke resultatet så bra for verken Prima eller First Price, mens Rema 1000-ribben under merkenavnet R, som inneholder like mye vann som Prima-ribben gjorde det bedre enn flere av Coop-ribbene.