Billigvarer fra utenlandske nettbutikker kan være livsfarlige

Forbrukerrådet rykker ut med varsku i førjulshandelen om at varer kjøpt utenfor EU/EØS kan være svært helseskadelige. Kjøper du slike, står du ansvarlig.

Forbrukerrådet rykker ut med varsku i førjulshandelen om at varer kjøpt utenfor EU/EØS kan være svært helseskadelige. Kjøper du slike, står du ansvarlig. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Forbrukerrådet rykker ut med varsku i førjulshandelen om at varer kjøpt utenfor EU/EØS kan være svært helseskadelige. Kjøper du slike, står du ansvarlig. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

En undersøkelse gjennomført av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC i februar viser at to av tre testede produkter kjøpt fra blant andre Amazon, AliExpress, eBay og Wish hadde alvorlige feil og mangler.

250 elektriske varer, inkludert leker, barneklær, kosmetikk og andre potensielle julepresanger, ble handlet inn av seks forbrukergrupper og testet i henhold til reglene som gjelder i EU og EØS.

Tre av fire USB-ladere og reiseadaptere, langt de fleste av dem billige og umerkede, ble enten overopphetet eller ga fare for strømsjokk – eller begge deler. En annen versting var røykvarslere, der ingen av de sju produktene passerte testen – ingen reagerte ikke på karbonmonoksid, mens fire ikke reagerte på noe røyk i det hele tatt.

En kosmetikkvare som det kanskje ikke frister å kjøpe utenlands etter dette, er tannblekemidler, der sju av ti produkter inneholdt for høye nivåer av hydrogenperoksid, mellom 14 til 70 ganger høyere enn det som er lov her hjemme.

Barns liv og helse

Forbrukerrådet sier dette er funn som føyer seg inn i rekken av undersøkelser som viser at det kan være risikabelt å handle i nettbutikker utenfor EU/EØS. Rådet har også avdekket leker som kan være direkte livsfarlige for barn, og kosmetikk som inneholder skadelige stoffer som er forbudt i EU og Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer