Lønnstabbe

Bim (23) fikk søsteras lønn

Risikerer dyr tilleggsskatt.

SKJØNTE INGENTING: Journalist Bim Totland i Dinside trodde først det var feriepenger hun hadde fått fra skolen hun ikke hadde jobbet på siden desember 2020. Foto: Embla Augusta Hjorth-Larsen
SKJØNTE INGENTING: Journalist Bim Totland i Dinside trodde først det var feriepenger hun hadde fått fra skolen hun ikke hadde jobbet på siden desember 2020. Foto: Embla Augusta Hjorth-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside-journalist Bim Totland syntes det var merkelig at hun fikk enda en lønnsslipp fra skolen hun hadde jobbet hos på SFO rundt juletider i fjor.

- Jeg stusset litt over det, men så at det ikke var utbetalt noen penger til kontoen min. Dagen etter, derimot, hadde jeg plutselig mer penger på konto enn jeg hadde dagen før, og det lå inne en utbetaling fra skolen i banken, sier Totland til Dinside.

Trodde det var feriepenger

Totland trodde først at det var feriepenger hun hadde fått, men tenkte at de kom litt vel seint, så hun bladde seg tilbake i nettbanken, og så at hun hadde fått feriepengene i juni som hun skulle.

- Jeg syntes det var veldig merkelig og skjønte ikke hva pengene kunne være, om det kanskje kunne være etterbetaling eller lignende, sier hun.

Fikk lønna til søstera

Da Totland studerte lønnsslippen nærmere, så hun at det var merket lønn for 67 timers arbeid, men hun hadde jo ikke jobbet ved skolen siden desember 2020, og det var da mistanken meldte seg:

- Jeg begynte lure på om dette kunne være søstera mi si lønn, siden hun jobbet på samme SFO to uker som ferievikar i august, noe også som stemte med utbetaling av lønn 15. september, sier Dinside-journalisten.

Da hun ringte søstera, bekreftet hun at hun ikke hadde fått lønna, og da var mysteriet på mange måter oppklart. Dagen etter ringte Totland skolen og gjorde dem oppmerksom på feilen som hadde skjedd.

- Skolen hadde jo navnet mitt i lønnssystemet sitt, og så hadde de gitt søstera mi samme ansattnummer som meg. Derfor fikk jeg ved en feil utbetalt hennes lønn, forklarer hun.

Meld ifra med én gang

Underdirektør Turid Soma Tysnes i skatteetaten sier at de ikke fører nøyaktig statistikk over hvor vanlig slike lønnsutbetalingsfeil som dette er.

Har du fått lønna til noen andre med en feiltakelse, og er fristet til å bare ta pengene og tie stille, bør du tenke deg om

- Rammes du av en slik feil, er det viktig å ta kontakt med lønnsutbetaler så snart feilen oppdages, oppfordrer Tysnes overfor Dinside.

VIKTIG SJEKK: Saken understreker viktigheten av å sjekke skattemeldingen, slik at du ikke får tilleggsskatt. Videoen viser hvordan du sjekker at tallene stemmer. Video: Skatteetaten. Vis mer

Tar du kontakt innenfor opptjeningsåret, altså før du får ny skattemelding, vil lønnsutbetaler korrigere opplysningene om inntekter som løpende meldes inn til skatteetaten. Da vil lønna bli utbetalt til og beskattet av personen som har rettmessig krav på den.

Blir feilutbetalingen oppdaget året etter opptjeningsåret, derimot, må rettingen skje gjennom korrigering av skattemeldingen. Da må du «nulle ut» inntekten som ikke skal være med og levere skattemeldingen på ny.

Kan risikere tilleggsskatt

Skatteetaten oppfordrer alle om å kontrollere skattemeldingen sin nøye før den leveres.

Gjennom en slik kontroll kan du avdekke feil som fører til at du betaler for mye skatt, eller oppdage inntekt som ikke er tatt med i skattemeldingen og resulterer i for lite betalt skatt.

- Det er den skattepliktiges ansvar å påse at opplysningene i skattemeldingen er korrekt. Avdekker vi uoppgitt inntekt, vil inntekten bli korrigert, og det kan også da bli aktuelt å anvende tilleggsskatt, advarer Tysnes i skatteetaten til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer