Bind boligrenta

Fastrentene på boliglån har sunket i det siste. Ekspertene er ikke tvil: Du bør binde renten.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fastrentesatsene hos de fem største bankene i Norge, målt etter forvaltningskapital, er lavere enn på lenge.

Innbakt

Bind boligrenta

Storbankene har allerede tatt høyde for at Norges bank vil sette renten ytterligere ned. De signaliserer at de ikke vil kutte fastrenten enda mer. Dermed kan det være smart å binde boligrenten nå.

- I den fastrentesatsen vi tilbyr nå, ligger det en forventning om at pengemarkedsrenten og styringsrenten til Norges Bank vil gå ned totalt 1,5 prosentpoeng. Egentlig tror vi ikke på mer enn ett prosentpoeng. Det må skje noe uventet dersom vi skal kutte fastrenten mer, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Gjensidige Nor.

Bankene tar alltid et "gebyr" for å binde renten. Blant annet derfor skal fastrente i teorien "aldri" lønne seg. I praksis vil det likevel lønne seg i enkelte tilfeller.

Påslag

Gjensidige Nor tilbyr for eksempel en rente på 7,15 prosent nominelt for et lån over 500.000 kroner innen 60 prosent. Deres tilsvarende fastrentetilbud med binding i tre år er 6,05 prosent nominelt.

Skulle den flytende renten gå ned med 1,5 prosentpoeng, som flere eksperter hevder, ville den flytende renten i banken altså ende opp på 5,55 prosent.

Oppsummering fastrentesatsene
BankNominell rentesats, 3 års bindingEffektiv rentesats, 3 års binding
Nordea (2)5,89 %6,11 %
Fokus Bank (4)5,95 %6,19 %
Sparebanken 1 SR-Bank (5)5,95 %6,19 %
Gjensidige Nor (3)6,05 %6,30 %
DnB (1)6,25 %6,51 %
Tabellen viser renten for et lån innen 60 prosents sikkerhet med tre års bindingstid. De fem største norske bankene målt etter forvaltningskapital
1=størst, 5=minst.Grovt sett kan man da si at du "betaler" 0,5 prosentpoeng til banken for sikkerheten ved rentebinding. Men dette er forutsatt at markedet utvikler seg som ekspertene spår, og at rentenivået deretter forholder seg stabilt.

Klikk her for full oversikt over alle mulige bindingstider og sikkerhetsgrenser.

Forventninger betyr mye

Dersom sentralbanksjefen setter ned renten med 0,5 prosentpoeng på rentemøtet førstkommende onsdag, vil det ha liten betydning for fastrenten, ifølge sjeføkonomene.

- Alle forventer denne nedgangen, for dette har Gjedrem allerede gitt tydelig uttrykk for. Derfor ligger neste ukes rentenedgang innbakt i vår nåværende fastrentetilbud, sier Nils Terje Furunes.

Han erkjenner likevel at det er svært mange faktorer som kan ha innvirkning på det fremtidige rentenivået.


- Alt i alt er fastrenten basert på forventninger, og ikke så mye på matematikk, sier sjeføkonomen.

Haster ikke

Også Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, sier at en forventning om at markedsrenten vil gå ned med 1,5 prosentpoeng innbakt i fastrenten.

- Ville du selv ha bundet renten i dag?

- Ja, hadde jeg vært i en situasjon der jeg kunne benytte meg av det, ville jeg nok gjort det, sier Steinar Juel. Han mener at dagens fastrentenivå er lavt, selv om det historisk sett har vært lavere.

- Men fastrenten vil nok holde seg lav en stund fremover. Den vil kanskje gå litt ned, men ikke mye. Faren er selvsagt å vente for lenge med å binde renten, men jeg tror ikke at man binde denne uken for å få et bra tilbud, sier han.

Hvilke forhold er det som kan få betydning for om fastrenten faller enda mer?

Følger pengemarkedet

- Mange forhold kan ha betydning for det. Enda mer pessimisme, enda lavere vekst, at arbeidsledigheten øker mer enn vi forventer, et lønnsoppgjør i null samt at den norske kronen mot formodning ikke vil svekke seg, sier Steinar Juel.

Også i Fokus Bank tror man på ytterligere rentenedgang, men nedgangen vil bli liten.

- Vår fastrente er basert på utviklingen i pengemarkedsrenten. Og vi forventer at Norges Bank setter ned renten til 4,5-4,75 prosent i løpet av sommeren eller tidlig høst, sier sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum.

Jullum mener deretter at renten vil holde seg ganske stabilt rundt fem prosent resten av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer