Styringsrenta opp med 0,25 prosentpoeng

Binde renta? Vent til neste uke med å bestemme deg

Det er ingen grunn til å stresse med å velge fastrente, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

FASTRENTE? Ikke bind renta for å tjene penger, er rådet. Trenger du derimot forutsigbarhet, kan det være smart. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
FASTRENTE? Ikke bind renta for å tjene penger, er rådet. Trenger du derimot forutsigbarhet, kan det være smart. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Torsdag kunne Norges Bank bekrefte det som har ligget lenge i kortene: De justerte styringsrenta opp med 0,25 prosentpoeng, fra 0,5 til 0,75 prosent.

Vi må tilbake til mars 2016 for å finne siste renteendring fra sentralbanken, den gang nedover, og helt til mai 2011, for å finne siste renteøkning fra Norges Bank: Den gangen gikk styringsrenta opp fra 2 til 2,25 prosent. Deretter har det bare gått en vei, og en lang periode med lav rente i Norge ble et faktum.

Når renta igjen er på vei opp igjen etter sju år, er det gjerne mange som spør seg: Hva skjer nå med renta på boliglånet mitt? Og bør jeg velge fastrente?

- Bankene sitter på gjerdet

- Jeg har ikke sett at bankene har varslet noen renteøkning enda, normalt sitter de litt på gjerdet. De neste par ukene vil jeg tro at de setter opp sine boliglånsrenter med 0,25 prosentpoeng, men det er gjerne upopulært å være først ute, sier Hallgeir Kvadsheim, siviløkonom og også atferdsøkonom i Spiff.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, også kjent fra Luksusfellen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, også kjent fra Luksusfellen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

For nye kunder gjelder renta umiddelbart, mens de som allerede er kunder i banken får nye rente seks uker etter at de er blitt varslet om dette. Dette er et krav i Finansavtaleloven.

Har man allerede en rente på oppunder 3 prosent, bør man ikke nødvendigvis godta økt rente.

- Følg med hvis rentene endrer seg, og spør banken om hvorfor du skal ha høyere rente, dersom du får varsel om at de skal sette den opp, sier Kvadsheim.

Ikke automatisk høyere fastrente

Selv om den flytende renta skulle gå opp de neste ukene, er det ingen automatikk i at bankene også justerer opp fastrentene sine.

- Rentene for nye fastrentekunder har nylig økt. Grunnen er at fastrenta avspeiler hvordan markedet forventer at rentene skal bli de neste årene, forklarer han.

En årsak er at både SSB og Nordea nylig anslo flere renteøkninger de nærmeste tre årene.

Av samme årsak kan fastrentene faktisk synke de nærmeste dagene - fordi markedet også ser på Norges Banks renteprognose, som har endret seg etter torsdagens rentemøte.

Ikke bind renta for å tjene på det

Spørsmålet om man skal velge fast eller flytende rente, er en gjenganger når det er bevegelse i styringsrenta.

- Det er veldig sjelden man tjener økonomisk på å binde renta, sier Kvadsheim.

Samtidig kan det faktisk være mulig, dersom Norges Bank får rett i sine renteprognoser de nærmeste årene.

- Hvis de får rett, vil du ikke tape på å binde renta i fem år.

- Tror du Norges Bank har rett?

- Nei. Jeg har ikke grunn til å tvile på ekspertisen, men tror likevel renteøkningen vil bli mindre enn det de beregner.

Usikre prognoser

I rapporten Pengepolitisk rapport nummer 3, som ble publisert i forbindelse med torsdagens styringsmøte, anslår Norges Bank at styringsrenta skal gradvis opp til 2 prosent og boliglånsrenta til 4 prosent i 2021.

Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI, sier til Dinside at han ikke har grunnlag for å overprøve Norges Banks renteprognose, men at det er grunn til å merke seg at det er stor usikkerhet.

- Renta vil mest sannsynlig stige noe, men jeg tror de makromiljøene får rett som mener at renteøkningene vil bli svært begrenset, sier Hveem.

Nordeas Joachim Bernhardsen skriver i en analyse torsdag at de er overrasket over - og ikke enige i - Norges Banks endring av rentebanen, som han skriver er det motsatte av hva de forventet. Også DNB Markets er, på lik linje med Nordea, overrasket over justeringen. Samtidig tror de neste renteøkning fra sentralbanken kommer i mars 2019.

Bind renta hvis du ikke tåler 4 prosent

Elisabeth Realfsen i Finansportalen har tidligere rådet om at den eneste gode grunnen til å binde renta, er at økonomien din virkelig ikke vil tåle en renteoppgang.

Årsak: Du vil mest sannsynlig betale mer til banken med fastrente i forhold til flytende rente.

Samtidig er det greit å være klar over at du kan finne fastrenter som er lavere enn den flytende renta du har på boliglånet ditt. Da Dinside sjekket priser på fastrente i slutten av august, var 2,46 prosent den laveste fastrenta vi fant.

Har du behov for forutsigbarhet, bør du altså se etter beste fastrente, og ikke nødvendigvis forhaste deg:

- Vent til neste uke og se om bankene justerer ned fastrentene. Det kan hende de får en dupp til uka, sier Kvadsheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer