Styringsrenta opp med 0,25 prosentpoeng

Binde renta? Vent til neste uke med å bestemme deg

Det er ingen grunn til å stresse med å velge fastrente, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

FASTRENTE? Ikke bind renta for å tjene penger, er rådet. Trenger du derimot forutsigbarhet, kan det være smart. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
FASTRENTE? Ikke bind renta for å tjene penger, er rådet. Trenger du derimot forutsigbarhet, kan det være smart. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Torsdag kunne Norges Bank bekrefte det som har ligget lenge i kortene: De justerte styringsrenta opp med 0,25 prosentpoeng, fra 0,5 til 0,75 prosent.

Vi må tilbake til mars 2016 for å finne siste renteendring fra sentralbanken, den gang nedover, og helt til mai 2011, for å finne siste renteøkning fra Norges Bank: Den gangen gikk styringsrenta opp fra 2 til 2,25 prosent. Deretter har det bare gått en vei, og en lang periode med lav rente i Norge ble et faktum.

Når renta igjen er på vei opp igjen etter sju år, er det gjerne mange som spør seg: Hva skjer nå med renta på boliglånet mitt? Og bør jeg velge fastrente?

- Bankene sitter på gjerdet

- Jeg har ikke sett at bankene har varslet noen renteøkning enda, normalt sitter de litt på gjerdet. De neste par ukene vil jeg tro at de setter opp sine boliglånsrenter med 0,25 prosentpoeng, men det er gjerne upopulært å være først ute, sier Hallgeir Kvadsheim, siviløkonom og også atferdsøkonom i Spiff.

For nye kunder gjelder renta umiddelbart, mens de som allerede er kunder i banken får nye rente seks uker etter at de er blitt varslet om dette. Dette er et krav i Finansavtaleloven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer