Initiative Q:

Bitcoin-alternativ lokker deg med store penger om du inviterer vennene dine

Men dette må du vite før du eventuelt blir lokket til å hoppe på Initiative Q.

LOVER MASSE PENGER: Mange er nå på offensiven i sosiale medier for å rekruttere flere brukere til en ny betalingstjeneste, Initative Q. Foto: Pål Joakim Pollen
LOVER MASSE PENGER: Mange er nå på offensiven i sosiale medier for å rekruttere flere brukere til en ny betalingstjeneste, Initative Q. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har en ny kjedemelding spredt seg på nett – særlig blant Facebook-brukere, også her i Norge.

Den finnes i forskjellige varianter, men promoterer den kommende betalingstjenesten Initiative Q og lover gull og grønne skoger til dem som er tidlig ute med å registrere seg.

Men for å registere seg må du motta en invitasjon, som da også gir avsenderen fordeler. Da vi selv mottok invitasjonen. fikk vi beskjed om at valuta tilsvarende 376.000 kroner var innen rekkevidde, og at 10 prosent av det allerede ble holdt av til oss ved registrering.

KA-CHING: Bare ved å registrere oss har vi tilsynelatende fått Q-valuta som angivelig vil bli verdt over 30.000 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen
KA-CHING: Bare ved å registrere oss har vi tilsynelatende fått Q-valuta som angivelig vil bli verdt over 30.000 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ved å invitere fem nye venner, med en tidsfrist på 14 dager, kan man få reservert 40 prosent av det nevnte beløpet i den fremtidige valutaen Q, mens «fremtidige» oppgaver kan låse opp hele beløpet. Så vidt vi har klart å finne ut, handler de fremtidige oppgavene om å invitere enda flere.

Skaperne har en målsetning om at én Q i løpet av noen år skal ha samme verdi som en amerikansk dollar, og at det skal finnes to billioner Q (2.000 millarder) i omløp.

Minner om pyramidespill

Beløpet det lokkes med går stadig nedover etter hvert som folk registrerer seg. En viss andel av den totale Q-potten er nemlig holdt av til de som registrerer seg tidlig.

Tankene går selvsagt rett til pyramidespill, men interessant nok er det ingen som ber om pengene dine – alt du trenger å stille opp med er navn, e-postadresse og passord, og når den som inviterte deg bekrefter at opplysningene er korrekte, tikker det Q-valuta inn på kontoen.

Initative Q-rekrutteringen minner om et pyramidespill, men skaperne hevder at de ikke vil ha pengene dine. Skjermbilde: Initiative Q
Initative Q-rekrutteringen minner om et pyramidespill, men skaperne hevder at de ikke vil ha pengene dine. Skjermbilde: Initiative Q Vis mer

Skaperne hevder at dette er i tråd med hvordan en rekke andre tjenester opererer, der det å verve venner typisk gir fordeler både til seg selv og den inviterte. Det dreier seg dog som regel om en påskjønnelse i størrelsesorden en hundrelapp, og ikke flere titalls tusen kroner.

Rekrutterer brukerne først

En av de som står bak Initative Q er israeleren Saar Wilf. I sin tid var han grunnlegger av selskapet Fraud Sciences, som spesialiserte seg på å oppdage økonomisk svindel. PayPal kjøpte opp selskapet i 2008 for den nette sum av 169 millioner dollar, eller da drøye 900 millioner kroner etter daværende kurs. Med seg på laget har han blant annet Lawrence White, professor i monetær teori ved George Mason-universitetet i Virginia, USA.

Initiative Q mener at dagens finansielle systemer er tuftet på eldgamle prinsipper, at de er dyre i drift (transaksjonskostnader, vekslingsgebyrer mellom valutaer, svindel og den slags) og at det er på tide å modernisere det med en felles, global valuta.

Samtidig mener de at det er vanskelig å lykkes med noe nytt, fordi man får en høna-og-egget-utfordring: ingen kjøpere vil ta i bruk noe slikt hvis det ikke kan brukes noen steder, og ingen selgere vil ta det i bruk hvis det ikke finnes kjøpere.

Derfor har Q Initiative valgt å bygge en brukermasse før selve systemet ser dagens lys, slik at det blir lettere å få dem som selger med på å bruke løsningen. Og der gulrota altså er du kan Q-valuta bare ved å registrere deg.

Hvordan dette systemet vil fungere, og om utvklingen av det i det hele tatt har begynt, finnes det imidlertid lite konkret informasjon om fra skaperne, utover ganske overordnede tanker om hvordan systemet skal fungere.

Videoen under er tjenestens promoteringsvideo:

Flere er kritiske

Selvsagt er det fristende å hoppe på – vi har alle lest om folk som kjøpte tusenvis av Bitcoins for et slikk og ingenting helt i begynnelsen og plutselig satt der som mangemillionærer. Og denne gangen trenger man ikke en gang å spytte inn penger, så risikoen er tilsynelatende lik null.

Men det kan være verdt å tenke seg om. Mange synes hele konseptet høres ut som et luftslott og peker på at dette i verste fall ender opp som en enorm datainnsamling for fremtidig svindel.

For som kryptovaluta-journalist og -forfatter David Gerard påpeker: En database med millioner av navn og e-postadresser der du vet at alle brukerne er disponert for å tro på «få penger gratis»-konseptet (og relasjonene mellom disse brukerne) er gull verdt for de som driver med nettsvindel. Gerard påpeker riktignok at selskapets personvernserklæring er god, men at slike kan endres og ikke gjelder lenger dersom selskapet går konkurs eller selges videre.

Medium-blogger S E Ansley er også svært kritisk til det meste ved Initiative Q (og penger generelt), og trekker blant annet frem at den som inviterte et medlem kan miste Q-ene sine ved mistanker om svindel. At skaperen har lang historikk fra å bygge opp selskaper for så å selge dem til større aktører taler heller ikke til tjenestens fordel, mener Ansley.

Hoppe på eller la være?

For mange er det lite som frister mer enn å få penger uten noen stor anstrengelse, men om vi skal bruke sunn fornuft er det lite trolig at flere millioner brukere skal kunne tjene flere hundre tusen kroner hver seg på noe slikt – uten å bruke ei krone selv.

Men om du velger du å hoppe på Initative Q-toget bør du i det minste sørge for at passordet du registrerer deg med er noe helt annet enn du bruker andre steder, bare for å være sikker.

Og skulle dette bli en fremtidig betalingstjeneste, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Som Digitalspy påpeker: Som med en hvilken som helst annen investering – vær varsom på hva du går med på og les alt nøye.

Disclaimer: Som du ser av skjermbildet i begynnelsen av artikkelen har undertegnede registrert seg hos Initiative Q, men kun for å se om det var noe mer informasjon å hente på «innsiden». Mine venner skal få slippe invitasjonslenker fra meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer