Blåbær for kolesterolet

Vi har lenge visst at blåbær inneholder kraftige antioksidanter. Men bærene kan også beskytte deg mot dødelige hjertesykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Høyt kolesterol er en viktig indikator for forkalkninger i blodomløpet og alvorlige hjertesykdommer. Men heldigvis finnes det medisiner mot slikt.

Problemet er bare at medikamentene mot høyt kolesterol slett ikke er uten bivirkninger. Muskelsmerter og kvalme er blant de mest kjente problemene med disse medisinene. Pillene hjelper heller ikke for alle som sliter med høyt kolesterol.

Naturlig medisinForskere har tidligere sett en sammenheng mellom noen stoffer i blåbær og gunstig effekt på kolesterolnivåene.

En gruppe amerikanske forskere har nå testet denne effekten på rotter. Og deres konklusjon er klar: Virkestoffet pterostilbene fra blåbær reduserer nivåene av det farlige kolesterolet i kroppen.

- Vi er begeistret over å finne ut at blåbær som allerede er kjent for sine mange sunne egenskaper, også kan være et kraftig våpen i kampen mot overvekt og hjertesykdommer, sier forskningsleder Agnes Rimando i følge avisen The Guardian.

Pterostilbene er kjent som en kraftig antioksidant som blant annet også finnes i rødvin og druer. Stoffet virker ved å påvirke en reseptor i leveren som reduserer kolesterol og annet fett i blodet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer