Blåbær holder hjernen ung

Sammenhengen mellom antioksidanter og en hjerne i toppform er blitt ytterligere styrket. To nye studier viser at blåbær kan motvirke aldring av hjernen og bedre funksjonene etter hjerneskade.

Publisert
Sist oppdatert

Blåbær holder hjernen ung
Sammenhengen mellom antioksidanter og en hjerne i toppform er blitt ytterligere styrket. To nye studier viser at blåbær kan motvirke aldring av hjernen og bedre funksjonene etter hjerneskade.

Forskerteamet fra Universidad Nacional Autónoma de Mexico (UNAM) og University of Houston-Clear Lake (UHCL) viste resultater som tyder på at en antioksidantrik diett med blåbær forhindrer en aldersrelatert økning av proteinet (NF-kappaB). Dette proteinet reagerer på oksidativt stress, noe som trolig fører til aldring av hjernen.

For to år siden presenterte det samme forskerteamet resultater som viser at et lignende kosthold forhindrer hukommelsestap hos aldrende rotter.

- Resultatene passer inn i et mønster med studier fra flere laboratorier som tyder på at en økning av oksidativ skade er en av hovedgrunnene til aldring av hjernen, sier Pilar Goyarzu. Han er doktorgradsstudent ved UNAM under ledelse av doktor David Malin og Francis Lau.

- Resultatene tyder også på at et kosthold som er rikt på naturlige antioksidanter har potensial til å bremse denne utviklingen.

I denne studien matet Goyarzu rotter med en diett rik på blåbær.

Nivåene av proteinet NF-kappaB ble målt i fem forskjellige hjerneregioner som har med hukommelsen å gjøre. De eldre rottene på blåbær-dietten hadde lavere nivåer av NF-kappaB enn rottene i kontrollgruppen. Unge rotter hadde også lavere nivåer av NF-kappaB enn kontroll-rottene.

- Vi fant også ut at jo høyere nivå av NF-kappaB de eldre rottene hadde, jo dårligere var hukommelsen, sier Goyarzu.

Forskerne undersøker nå effektene av aldring og kosthold på andre proteiner som har noe med oksidativt stress i hjernen å gjøre.

Retter opp hjerneskade
En annen studie, gjort av Gerontology Research Center i Baltimore, tyder på at blåbær kan være gunstig for noen av hjernefunksjonene etter hjerneskade.

- Resultatene våre tyder på at blåbær og andre typer frukt og grønnsaker kan ha en positiv neurologisk effekt på en aldrende hjerne, Alzheimers og andre neurologiske sykdommer, sier Edward Spangler, hovedforfatteren bak studien.

Spangler og kollegene hans ga en gruppe unge rotter en diett med to prosent blåbærekstrakt. En annen gruppe fikk den samme dietten, bortsett fra blåbærekstraktet.

Etter to til tre måneder behandlet forskerne et senter i hjernen hos alle rottene som har med korttidshukommelse og gjøre med et kjemisk stoff som gjorde det uvirksomt.

Så testet forskerne rottenes evne til å lære seg en komplisert labyrint. Rottene som hadde fått blåbær-ekstraktet hadde mye lettere for å klare oppgaven enn dem som ikke hadde fått ekstraktet.

- Vi tror blåbær inneholder en gruppe ikke identifiserte bioaktive kjemikalier som bedrer hjernens evne til å lære og huske etter hjerneskade, sier Spangler.

Forskningen ble presentert på forrige ukes møte i amerikanske Society for Neuroscience.

Mozon.no, 19.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer