Blåbær kan bli hjertemedisin

To nye studier, en av dem norsk, gir håp om at blåbær kan brukes som hjertemedisin en gang i fremtiden.

Publisert
Sist oppdatert

Det blir hevdet at blåbær har mer antioksidanter - stoffer som forebygger hjertesykdom og kreft - enn noe annet bær eller grønnsak. En stor håndfull blåbær inneholder like mange antioksidanter som fem porsjoner gulrøtter, epler, brokkoli eller squash.

Bærene inneholder minst fem forskjellige typer antocyaner - stoffer som gir dem farge - og jo mørkere bæret er, jo sunnere går det for å være.

Nylig ble forskning som tyder på at blåbær reduserer betennelse i blodbanene, styrker åreveggene og kan hindre sykdommer som blodpropp og slag, gjort ved Ullevål universitetssykehus.

Og i en amerikansk studie fant forskerne ut at blåbær kan senke kolesterolet like effektivt som de medisinene leger skriver ut i dag.

Forskerne ved Ullevål har undersøkt effekten av å gi 10 personer med økt risiko for å utvikle hjerte- karsykdom tilskudd av antocyaner i fire uker.

De undersøkte forsøkspersonenes CRP-nivåer, som er en relativt nyoppdaget risikofaktor for hjerte- og karsykdom. CRP viser betennelsesnivået i blodbanene, og for høye verdier øker risikoen for å utvikle sykdommene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer