Blåbær mot hjerte- og karsykdommer

Publisert
Sist oppdatert

Blåbær mot hjerte- og karsykdommerEkspertene vet ikke hvordan det virker, men er imponerte av effekten blåbær har på risikoen for hjerte- og karsykdommer.

En liten pilotstudie ved Ullevål Universitetssykehus, der 10 personer som var i risikosonen for hjerte- og karsykdommer spiste kapsler med antocyaner fra blåbær og solbær i fire uker, ga så gode resultater at professorene sporenstreks startet forarbeidet til en større klinisk studie.

- Den store studien er så å si ferdig designet, og resultatene vil antagelig presenteres i løpet av året, forteller Kristian Larsen i Biolink Group, som produserer kapslene.

Professor Leif Sandvik ved universitetssykehuset sier til Stavanger Aftenblad at 120 personer skal være med i studien. Halvparten vil få blåbærkapslene Medox, og den andre halvparten vil få placebo.

- Hvis vi finner samme resultat som i pilotstudien vil det bli forsøkt publisert i internasjonale tidsskrifter. Det vil vekke oppsikt, sier Sandvik - som er professor i medisinsk statistikk.

Ny risikofaktorAntocyanene i blåbær virker på en risikofaktor som ikke har vært kjent i mer enn et par år. Tradisjonelt har man trodd at kolesterolnivået har vært den sterkeste indikatoren på risiko for hjerteproblemer, men nå måler man også betennelsesnivået i blodårene (CRP) for å bestemme risikoen. Det er denne indikatoren antocyanene tilsynelatende har en effekt på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer