Blåbær mot hjerte- og karsykdommer

Publisert
Sist oppdatert

Blåbær mot hjerte- og karsykdommer
Ekspertene vet ikke hvordan det virker, men er imponerte av effekten blåbær har på risikoen for hjerte- og karsykdommer.

En liten pilotstudie ved Ullevål Universitetssykehus, der 10 personer som var i risikosonen for hjerte- og karsykdommer spiste kapsler med antocyaner fra blåbær og solbær i fire uker, ga så gode resultater at professorene sporenstreks startet forarbeidet til en større klinisk studie.

- Den store studien er så å si ferdig designet, og resultatene vil antagelig presenteres i løpet av året, forteller Kristian Larsen i Biolink Group, som produserer kapslene.

Professor Leif Sandvik ved universitetssykehuset sier til Stavanger Aftenblad at 120 personer skal være med i studien. Halvparten vil få blåbærkapslene Medox, og den andre halvparten vil få placebo.

- Hvis vi finner samme resultat som i pilotstudien vil det bli forsøkt publisert i internasjonale tidsskrifter. Det vil vekke oppsikt, sier Sandvik - som er professor i medisinsk statistikk.

Ny risikofaktor
Antocyanene i blåbær virker på en risikofaktor som ikke har vært kjent i mer enn et par år. Tradisjonelt har man trodd at kolesterolnivået har vært den sterkeste indikatoren på risiko for hjerteproblemer, men nå måler man også betennelsesnivået i blodårene (CRP) for å bestemme risikoen. Det er denne indikatoren antocyanene tilsynelatende har en effekt på.

- Litt for høye nivåer av CRP er en sterk indikator på at man er i risikosonen for hjerte- og karsykdommer, og det gjelder omtrent 10 prosent av befolkningen, sier Kristian Larsen.

I pilotstudien var det en kraftig reduksjon av CRP’en hos forsøkspersonene.

Milliardindustri
I Norge er blodtrykksmedisiner en milliardindustri, og med litt flaks kan det lille firmaet i Sandnes utenfor Stavanger håve inn grovt. Planen til Biolink er å lansere produktet i flere land i løpet av 10-12 år, og de bruker Norge som forsøksland. Medox har vært til salgs i apotek og helsekostbutikker i ett år.

Tidligere forsøk på blåbær har vist at det kan ha en gunstig effekt på betennelser og aldring. Det er også gjort en del forskning på forskjellige kreftformer, med det er ennå for tidlig å si noe sikkert om effekten på dette området.

Eksperter mener at grunnen til den gode effekten på hjerte- og karsykdommer kommer av at antocyaner styrker åreveggene og holder blodårene glatte - og bidrar dermed til å forhindre eksempelvis blodpropp.

Mozon.no, 14.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer