Gode sparetips

Blakk etter ferien?

- Med små grep vil dette gå fint, sier forbrukerøkonom. Her er ekspertenes beste sparetips!

TØFFE TIDER: I takt med skyhøye strømpriser, dyrere matvarer og stigende rente er det svært mange som sliter med å få endene til å møtes. Men det er mulig å stable økonomien på beina igjen, mener ekspertene. Her får du deres beste tips! Video: Storyblocks. Foto: DNB / Nordea / forbrukerøkonomen.no / Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I takt med skyhøye strømpriser, dyrere matvarer og stigende rente, er det mange som ser seg nødt til å bruke av sparekontoen sin fremfor å spare.

Men uansett hvor vanskelig det føles nå: Det er mulig å stable økonomien på beina igjen. Det mener fire av Norges fremste eksperter på feltet.

Deres beste sparetips får du her!

Cecilie Tvetenstrand, spare- og forbrukerøkonom hos Storebrand:

Foto: Storebrand.
Foto: Storebrand. Vis mer

Oppløftende ord: - Det er mange i samme situasjon nå. Heldigvis er det som regel små grep du kan gjøre som gjør at dette vil gå fint. Jo tidligere du tar tak i forbruket ditt, jo mindre vil du merke til det. Bli en mer bevisst forbruker og dropp ting som ikke betyr noe for å kunne gjøre det som betyr mest.

- Det er rentehevingen som vil svi mest for flest, men forhåpentligvis vil denne føre til at prisene ikke fortsetter å øke som nå. Renta har lenge vært kunstig lav, nå skal den opp på mer normalt nivå, det må vi vende oss til. For deg som har kuttet der det kuttes kan og ikke ser noen videre løsning, håper jeg politikere kommer med tiltak som vil hjelpe de som sliter mest.

Er det mulig å sette av penger til sparing når man er blakk?: - Mange har mulighet til å spare mer enn de tror hvis de går ordentlig gjennom økonomien sin. Tar du et dykk ned i kontoutskriften, ser du hvor ofte du drar kortet og hvor mye penger som går til ting som fint kan kuttes.

Tvetenstrands sparetips:

  1. Sørg for at du ikke betaler mer enn du må på de faste utgiftene dine, som renter, forsikringer, strøm og mobil.
  2. Let etter pengetyver i kontoutskriften din. Mange får en flau smak i munnen når de ser hvor ofte de drar kortet og hvor mange unødige småkjøp som gjøres.
  3. Det vi bruker mest penger på etter bolig, er mat. Hver åttende pose av maten vi kjøper, kastes i søpla. Det blir i snitt 1500 kroner som kastes hver måned for en familie på fire. Sjekk hva du har i skuffer og skap, planlegg meny ut fra det, bruk handleliste, se etter tilbud, benytt deg av medlemsfordeler, unngå å gå sulten på butikken, ikke kjøp mer enn du spiser opp.
  4. Bruk apper for sammenligning av priser for drivstoff, vær bevisst når du fyller tanken, samkjør med andre når du kan, benytt deg av kollektivtransport om mulig, bruk sykkel eller gå der du kan.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB:

Foto: DNB.
Foto: DNB. Vis mer

Oppløftende ord: - Får en bedre helse og bedre søvn når du skaffer deg kontroll over hva du bruker penger på, og hvor mye du sitter igjen med etterpå. Jo mer du vet om din egen økonomi, jo bedre livskvalitet får du.

- Ta en helsesjekk av økonomien din! Banken din vil mer enn gjerne hjelpe deg med å rydde opp og få oversikt, så ikke vær redd for å henvende deg til din kontaktperson der, og bestill time for å få hjelp.

Er det mulig å sette av penger til sparing når man er blakk?: -Ja! Jeg har hjulpet utrolig mange gjennom flere år, og jeg har aldri opplevd at det ikke er mulig å spare selv om man har dårlig økonomi. Det handler det om to ting: Kutte utgifter og/eller øke inntekten. Har du ikke mulighet til å tjene mer gjennom jobb, sjekk om du har noe hjemme som du kan selge.

Sandmæls sparetips:

1. Skaff deg oversikt over økonomien for å sjekke om det er utgifter du kan kutte ned på. Det finnes også utrolig mange støtteordninger du kan benytte deg av. Er du trener i et idrettslag kan du gjerne få støtte til medlemskontigent og eget treningsutstyr. BUA finnes over hele landet og har et stort utvalg av sports- og fritidsutstyr som du kan låne gratis.

2. Gå gjennom alle faste avtaler og sammenligne hver avtale med andre selskaper som tilbyr samme ordninger. Her er det mye å hente: Begynn i en ende, for eksempel med forsikringsavtalen din. Hvor mye betaler du her, så sjekker du på nett med andre forsikringsselskaper hvor mye samme ordning koster hos hver enkelt. Er de rimeligere, kan du bytte forsikring med én gang. Samme med strøm, mobilabonnement og bredbånd. Finansportalen sammenligner priser på tjenester og ordninger. Strøm.no sammenligner strømavtaler for deg. Bruk også prissammenligningstjenester. Det er sjelden jeg kjøper et produkt til full pris.

3. Bruk penger på det som er helt nødvendig og som gir økt livskvalitet. Still deg spørsmålet: Trenger jeg egentlig dette? Er det nødvendig å kjøpe det? Gjør det meg mer glad?

4. Mat er en utgiftspost som har stort sparepotensiale. Ha en plan når du skal handle, bruk tilbudsapper og sjekk tilbudsdisken i butikken. Vær bevisst på pris, og storhandle fremfor å handle litt hver dag, da er det enklere å kjøpe det du virkelig trenger av mat i huset.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom ved Nordea:

Foto: Nordea.
Foto: Nordea. Vis mer

Oppløftende ord: - Det blir tøffere økonomisk for mange husholdninger den nærmeste tiden, og de som ikke har hatt økonomiske bekymringer før vil kanskje få det nå. Men de fleste vil klare seg, og jeg tror at prisene skal stabilisere seg. Norges Bank venter også at arbeidsmarkedet holder seg sterkt og at lønningene vil stige.

Er det mulig å sette av penger til sparing når man er blakk?: - For noen er det mulig, for andre ikke. Også folk med vanlig inntekt vil kjenne det på økonomien. Jeg tror at de økonomiske ulikhetene i Norge vil øke under denne perioden med unormal prisvekst.

Incedursuns sparetips:

1. Vær oppmerksom på hva du bruker penger på. Gå gjennom forbruket ditt i nettbanken, og få oversikt over pengebruken de siste seks til tolv måneder. Du kan spare flere tusen med en streng innstramning. Lag et budsjett for god oversikt over forbruket ditt og få kontroll på pengestrømmen.

2. Lag en bufferkonto som du fyller på. Kvitt deg med dyrt forbrukslån eller kredittkortgjeld først. Har du gjeld med en gjennomsnittlig rente på 15 prosent er det smartere å prioritere nedbetaling av gjelden fremfor å plassere pengene i en bufferkonto. Betaler du for eksempel 4000 kroner i måneden på dyr gjeld, kan denne summen flyttes til sparing etter at gjelden er nedbetalt.

3. Har du flere smålån er det lurt å samle disse i refinansieringslån. Med bare ett lån å forholde deg til, får du bedre oversikt over gjelden, færre gebyrer og mulighet for lavere rente og bedre betingelser. Ta gjerne kontakt med banken for hjelp. Sjekk om du har den beste boliglånsrenten, forsikringer, den billigste strømleverandøren og det beste mobilabonnementet.

4. Selg ting du ikke trenger, for eksempel på Finn.no. Er det noe du absolutt trenger, kan du kjøpe brukt istedenfor nytt.

Espen Østvold Rølla, forbrukerøkonom ved Forbrukerøkonom.no:

Foto: Johnny Syversen.
Foto: Johnny Syversen. Vis mer

Oppløftende ord: - Mange har det tøft økonomisk nå, men det gjør det også litt lettere å prate med hverandre om det som er vanskelig.

- Når dere vil finne på noe sammen kan dere bli enige om noe som ikke koster mye, som piknik ute i naturen eller å spleise på utgifter til middag.

Er det mulig å sette av penger til sparing når man er blakk?: - Ja, om man kutter ut alt det unødvendige: Slutt å unne deg noe ekstra i hverdagen, for eksempel snus. Regn ut hvor mye du sparer. Summen setter du på sparekonto med automatisk trekk når du får lønn/penger på konto. Banken kan hjelpe deg.

Østvold Røllas sparetips:

1. Unngå impulskjøp, vurder om du virkelig trenger dette nå.

2. Finn ut hvordan du kan bruke mindre strøm. For eksempel: Skru ned temperaturen, kortere dusj, slå av lys i rom du ikke bruker, fyll opp oppvaskmaskin, tørketrommel og vaskemaskin før bruk, har du el-bil så lade den på natten.

3. La alle bidra i spleiselag om dere skal finne på noe sammen.

4. Skaff deg ekstrainntekt. Kan du ta på deg ekstra jobb? Har du bil kan du leie den ut på Getaround. Eier du hus eller leilighet kan du leie ut et rom på AirBnB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer