Pris på eiendomsmegler

Blant verdens billigste meglere

Norske meglere tar betydelig lavere provisjon enn i andre land, men andre forhold drar de totale salgskostnadene opp.

STORE PRISFORSKJELLER: I andre land tar gjerne eiendomsmeglere fire ganger høyere provisjon enn i Norge. Illustrasjonsfoto: Eie
STORE PRISFORSKJELLER: I andre land tar gjerne eiendomsmeglere fire ganger høyere provisjon enn i Norge. Illustrasjonsfoto: Eie Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finanstilsynets årsrapport fra tilsynet sitt av meglerbransjen viser at meglernes vederlag for boligsalg har gått ned fra 1,65 til 1,47 prosent av salgssummen.

Meglernes gjennomsnittlige vederlag per boligformidling i kroner endret seg imidlertid kun én prosent – fra 58 787 til 57 416 kroner uten medregnet moms.

Fire ganger dyrere

- Lengre ned på kontinentet er det vanlig med fem til seks prosent i meglerprovisjon, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til DinSide.

Dermed ser vi altså at provisjonen meglere tar her til lands er omtrent fire ganger lavere enn i andre europeiske land.

Høyere totalkostnader

Samtidig er det et betydelig kostnadspress fra andre tjenester knyttet til boligsalg, blant annet forsikringer, markedsføringspakker og forretningsførertjenester. I tillegg har vi høy dokumentavgift ved overføring av fast eiendom.

- Når andre kostnadselementer har en prisutvikling som driver de samlede transaksjonskostnadene til et høyere nivå, setter dette press på eiendomsmeglernes vederlag, rett og slett fordi de ikke kan skyve alle kostnader over på forbrukeren, forklarer Geving videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer