Pris på eiendomsmegler

Blant verdens billigste meglere

Norske meglere tar betydelig lavere provisjon enn i andre land, men andre forhold drar de totale salgskostnadene opp.

STORE PRISFORSKJELLER: I andre land tar gjerne eiendomsmeglere fire ganger høyere provisjon enn i Norge. Illustrasjonsfoto: Eie
STORE PRISFORSKJELLER: I andre land tar gjerne eiendomsmeglere fire ganger høyere provisjon enn i Norge. Illustrasjonsfoto: Eie Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finanstilsynets årsrapport fra tilsynet sitt av meglerbransjen viser at meglernes vederlag for boligsalg har gått ned fra 1,65 til 1,47 prosent av salgssummen.

Meglernes gjennomsnittlige vederlag per boligformidling i kroner endret seg imidlertid kun én prosent – fra 58 787 til 57 416 kroner uten medregnet moms.

Fire ganger dyrere

- Lengre ned på kontinentet er det vanlig med fem til seks prosent i meglerprovisjon, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til DinSide.

Dermed ser vi altså at provisjonen meglere tar her til lands er omtrent fire ganger lavere enn i andre europeiske land.

NEDGANG: Her ser du meglervederlag nominelt og i prosent av kjøpesum mellom 2011 og 2021. Fra første halvår av 2020 til samme periode i 2021, var det ytterligere reduksjon i provisjonen meglerne tar ved boligsalg. Kilde: Finanstilsynet
NEDGANG: Her ser du meglervederlag nominelt og i prosent av kjøpesum mellom 2011 og 2021. Fra første halvår av 2020 til samme periode i 2021, var det ytterligere reduksjon i provisjonen meglerne tar ved boligsalg. Kilde: Finanstilsynet Vis mer

Høyere totalkostnader

Samtidig er det et betydelig kostnadspress fra andre tjenester knyttet til boligsalg, blant annet forsikringer, markedsføringspakker og forretningsførertjenester. I tillegg har vi høy dokumentavgift ved overføring av fast eiendom.

- Når andre kostnadselementer har en prisutvikling som driver de samlede transaksjonskostnadene til et høyere nivå, setter dette press på eiendomsmeglernes vederlag, rett og slett fordi de ikke kan skyve alle kostnader over på forbrukeren, forklarer Geving videre.

Ifølge Global Property Guide er de samlede transaksjonskostnadene i Norge på 4,69 prosent.

- Til sammenligning er de på 8,25 prosent i Sverige og 10 prosent i Storbritannia. Begir vis oss sydover, blir det virkelig kostbart: I Italia er kostnaden på 16 prosent, mens den er på over 18 prosent i Frankrike, forteller administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til DinSide.

BILLIG OPPUSSING: Vil du «shine up» boligen før salg, trenger det ikke å koste mye. Video: Celina Stamper Vis mer

Gunstig konkurranse

Geving i NEF utdyper at konkurransen i eiendomsmeglingsmarkedet er vedvarende sterk.

- Det kommer forbrukerne til gode, og er således noe av forklaringen på fallet i gjennomsnittlig meglervederlag i den siste statistikken, sier han.

Videre påpeker Geving at provisjonsfallet må ses i sammenheng med to effekter:

  • Rekordhøye omsetningsvolumer fra 2020 til 2021 har økt produksjonen i foretakene, slik at flere meglere har akseptert noe lavere provisjonssats.
  • Høyere salgspriser har gitt relativt bedre avkastning på provisjonssatsen.

Strengere meglerkrav

Det er imidlertid flere faktorer enn pris som skiller norske meglere fra meglerne i andre land:

- Meglere i Norge har plikt til ivareta både kjøpers og selgers interesse. De plikter, blant annet, å bidra til at selger får en høyest mulig pris for boligen og at kjøper får korrekt informasjon om boligen, sier Lauridsen i Eiendom Norge.

- I mange andre land har kjøper og selger hver sin megler, og gjerne advokat i tillegg til dokumentkontroll og tinglysning, noe som er tidkrevende og kostbart, fortsetter han.

Geving i NEF legger til at det i mange land er det lav grad av regulering, få eller ingen krav til kompetanse for meglerne og generelt lavere fokus på forbrukerbeskyttelse.

- Det gi mindre transparens og større risiko for useriøse aktører, som driver prisene opp. Generelt er eiendomsmeglingen bedre regulert og mer effektiv i de nordiske landene, sier han.

Skal avsløre hvitvasking

Videre i Finanstilsynets rapport står det at «de vanligste manglene som avdekkes på tilsyn, er manglende eller mangelfulle risikovurderinger, manglende sammenheng mellom risikovurdering og rutineverk, manglende opplæring eller manglende kundetiltak i forbindelse med oppdrag».

Hva vil dette si i praksis?

- Myndighetene har vurdert risikoen for at kriminelle skal benytte bolighandel til å hvitvaske penger fra kriminell virksomhet som betydelig. Eiendomsmeglingsbransjen er gitt en viktig rolle for å hindre at dette skjer, og de har plikt til å rapportere mistenkelige forhold til Økokrim, svarer Lauridsen, og fortsetter:

- For å avdekke hvitvasking, skal eiendomsmeglingsforetakene foreta risikovurderinger av hvordan hvitvasking kan skje i praksis, for deretter lage rutiner for å avsløre forsøk på hvitvasking.

- Ett eksempel på dette kan være at megler må sjekke om det er brukt svart arbeidskraft ved en totaloppussing som skjer rett før en bolig skal selges. Det vil nemlig være hvitvasking, sier Lauridsen.

Finanstilsynet har ansvaret for å kontrollere at eiendomsmeglerforetakene foretar risikovurderinger, lager rutiner og følger disse. Hvis de finner mangler ved tilsyn, må meglingsforetakene gjøre forbedringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer