Blåser i røyke-advarsler

Unge røykere reagerer ikke på de sterke advarslene på røykpakka. Ny undersøkelse viser at det er ikke-røykerne som påvirkes mest.

Publisert
Sist oppdatert

Det er to studenter fra Handelshøyskolen i Stockholm som har vist hvordan ungdom reagerer på advarslene på røykpakkene. De mener forskerne har valgt feil strategi for å få ungdom til å slutte med sigarettene.

Intervjuer med 500 niendeklassinger viser at de unge røykerne rett og slett gir blaffen i advarslene på sigarettene. Og ettersom budskapet ikke blir oppfattet spiller det heller ingen rolle hvilke advarsler som brukes.

De som ikke røyker er derimot mer observante på advarslene. Det kan bety at advarslene allikevel kan ha en liten effekt i å hindre nye unge i å begynne med røykingen.

Effekt over tidPaul Nordgren ved det svenske folkehelseinstituttet er ikke overrasket over resultatene i den ferske undersøkelsen

- Vi forventer ikke at advarsler som dette skal ha en umiddelbar effekt. På lang sikt regner vi derimot med at advarslene skal redusere antallet mennesker som røyker. Men vi må også huske at advarslene ikke er det eneste tiltaket vi bruker mot sigarettrøyking, sier Nordgren til Aftonbladet.

- Vi ønsker å forsikre oss om at ingen begynner å røyke på grunn av manglende kunnskap om skadene ved røyking. Vi har en generasjon som begynte å røyke for femti år siden og som sier at de aldri ville ha begynt om de visste hvor farlig det var. Det argumentet vil vi fjerne, forteller Nordgren

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer