Ble hjerneskadd etter slankekur

Mye vann og lite salt vann skulle gjøre henne slank. Det endte med hjerneskade.

Vannet gikk inn i hjernen på kvinnen som nå er tilkjent en skyhøy erstatning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Vannet gikk inn i hjernen på kvinnen som nå er tilkjent en skyhøy erstatning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drikk 3,5 liter vann hver dag og kutt kraftig ned på saltinntaket. Det var beskjeden Dawn Page fikk fra ernæringsfysiologen sin da hun ville gå ned i vekt.

Kuren var en såkalt detox diet, eller utreningskur, som skal hjelpe kroppen å bli kvitt giftstoffer som har hopet seg opp i systemet over tid. En slik kur består i å spise visse typer matvarer og la kroppen rense systemet selv.

Denne typen kurer har også blitt markedsført som effektive i Norge. Les også: Ned i vekt med detox

Oppskriften Page fikk, høres relativt ufarlig ut, men for den engelske kvinnen fikk den dramatiske følger.

Advarer mot "motekurer"

Etter noen få dager på Amazing Hydration Diet ble hun syk. Hun kastet opp og hadde kraftige magekramper, men dette var bare en vanlig del av avgiftningsprosessen, forklarte ernæringsfysiologen henne.

Noen dager senere endte kuren imidlertid et epileptisk anfall og hjerneskade for den 52 år gamle kvinnen. Nå sliter hun med hukommelsen, konsentrasjonen og å snakke og har hyppige humørsvingninger.

Les også: Drakk ti liter vann og døde

Nå advarer ektemannen, Geoff Page, andre mot farene ved slike "motekurer".

- Det er viktig at folk forstår hvor farlig slike slankekurer er og ikke begynner på dem uten å kjenne til alle farene, sier han til Daily Mail.

Nylig ble hun tilkjent en erstatning på 810.000 pund, over åtte millioner kroner, i erstatning. Ernæringsfysiologen benekter imidlertid at hun har gjort noe galt.

- Virker ikke

Forklaringen på at kuren endte med hjerneskade skal være for lavt natriumnivå i plasmaet, som er en del av blodet. Det saltrike plasmaet ligger som et beskyttende lag rundt hjernen, men fordi Page fikk i seg altfor lite natrium, gikk vannet inn i hjernen og førte til permanent hjerneskade, ifølge Daily Mail.

Les også: De sykeste slankekurene

Den blir noen ganger blir anbefalt for personer som har mye vann i kroppen, noe som kan føre til vektøkning i fingre, ankler og legger.

Vannopphopning kan skje når nyrene ikke fungerer som de skal, og enkelte ernæringsfysiologer hevder ekstra vann kan sparke i gang nyrene. Det er Nigel Denby, registrert ernæringsfysiolog, langtifra enig i.

- Slike slankekurer virker ikke. Jeg har ingen anelse om hva en reduksjon av natrium skulle gjøre, men ingen kvalifisert ernæringsfysiolog ville anbefale den slags diett, sier han til Daily Mail.

Les også: 30 slankemyter som ikke virker

Kilder: Daily Mail, Puls.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer