Ble kausjonist uten å vite om det

Henning Gulbrandsen i Oslo oppdaget at Storebrand Bank hadde gjort ham til kausjonist for sin samboers lån uten at han visste om det. Slik må det være, sa banken.

Publisert
Sist oppdatert


- I fjor høst oppdaget jeg en ny linje nederst i kontoutskriften fra banken. Der kunne banken fortelle meg at jeg var blitt kausjonist, sier Gulbrandsen.

Snikinnførte

Han og samboeren eier begge huset de bor i, men de har hvert sitt adskilte lån. Det var samboerens lån Gulbrandsen var blitt kausjonist for uten å vite om det.

Problemet var at verken han eller samboeren hadde avtalt dette med Storebrand Bank. De hadde faktisk aldri snakket med banken om det.

- Dette er graverende. Å være kausjonist er en alvorlig sak. Det går jo ikke an å snikinnføre en ordning som gir meg garantistansvaret for et lån, sier Oslo-mannen.

Vanlig prosedyre

En kausjonist garanterer for en annen persons gjeldsforpliktelser, og må betale regningene hvis han eller hun ikke betaler.

Gulbrandsens irritasjon gikk over til fortørnelse da han ringte banken. Der var det ikke noen beklagelse å få.

Henning Gulbrandsen.
Henning Gulbrandsen. Vis mer


- Jeg fikk beskjed om at dette var fremgangsmåten for kunder som har to lån for felles bolig. Det var slik de gjorde det, sier han.

Se dokumentene som viser at Gulbrandsen ble kausjonist uten å vite om det

Uten varsel

For banken spilte det ingen rolle at kausjonistansvaret var nytt og at Gulbrandsen - tross at banken har streng opplysningsplikt - ikke var blitt forespurt. Han sendte banken et klagebrev.

Ingenting skjedde. Kontoutskriftene for de neste to månedene fortalte at han fortsatt var kausjonist. Men i januar i år var setningen om kausjonistansvaret fjernet fra utskriften.

- Banken fjernet det, men uten å svare på brevet eller kontakte meg på annen måte. De beklaget ikke saken, sier Gulbrandsen. Han mener banken til slutt forsto at de hadde gjort en feil.

Ingen kommentar

- De ordnet opp, men jeg lurer på om dette gjelder flere kunder og hva som skjer med dem som ikke oppdager det, sier Henning Gulbrandsen.

Storebrand Bank har fått oversendt all dokumentasjon i saken, men nekter å kommentere den overfor DinSide.

- Vi ønsker å løse saken med kunden direkte, og ikke via media. Vi skal undersøke saken og utarbeide et svar i brevs form til Henning Gulbrandsen, sier Kristin Tønnessen, informasjonssjef i Storebrand Bank.

Se dokumentene som viser at Gulbrandsen ble kausjonist uten å vite om det

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer