Kjøp av bolig

Ble lovet nydelig fjordutsikt

Men det ble ikke gitt like god informasjon om boligblokka som skulle bygges mellom boligen og fjorden.

MANGLET INFO OM BOLIGBLOKK: Det var disse boligene som kom i veien for utsikten til eneboligen. FOTO: Illustrasjon: Pål Aavik, Mnpro AS
MANGLET INFO OM BOLIGBLOKK: Det var disse boligene som kom i veien for utsikten til eneboligen. FOTO: Illustrasjon: Pål Aavik, Mnpro AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du kjøper en bolig som ikke viser seg å være slik den ble markedsført, kan det være en mangel ved boligen - noe Dinside har vist flere eksempler på:

En mangel kan være alt fra at badet er eldre enn det som sto i salgsoppgaven, til at loftet er fullt av flaggermus.

Også ved utbygginger det ikke er informert godt nok om ved salg av boligen, kan dette regnes som en mangel - som kan føre til et prisavslag til boligkjøperen.

«Nydelig fjordutsikt»

I salgsprospektet til eneboligen, i Skaun i Trøndelag, var det opplyst om nydelig fjordutsikt fra tomten. Om planene for byggeprosjeket som skulle oppføres mellom eneboligen og fjorden, ble det gitt følgende informasjon: «Detaljreguleringsplan for B(..) Brygge», og at megler kunne kontaktes for mer informasjon.

Det var først etter overtakelsen av eneboligen at kjøperen avdekket at det var snakk om et større byggeprosjekt som skulle oppføres.

Finansklagenemnda er enig i at selgerens opplysninger om byggeprosjektet var for dårlige, og at opplysningsplikten dermed var misligholdt.

De mener det forelå en mangel ved boligen, og slår fast et skjønnsmessig prisavslag på 175.000 kroner basert på to forskjellige verdivurderinger.

Vær obs ved prosjekterte boliger

Ifølge Forbrukertilsynet mottar de fra tid til annen henvendelser som gjelder den visuelle presentasjonen av prosjekterte boliger, for eksempel bruk av illustrasjoner.

- Ved kjøp av prosjektert bolig har forbrukeren som klar hovedregel ikke mulighet til å besiktige boligen, og må basere seg på informasjonen som blir gitt i markedsføringen. Det stilles derfor særlig strenge krav til saklig og fyldig informasjon i markedsføring av boliger under oppføring, påpeker avdelingsdirektør Tonje Hovde Skjelbostad overfor Dinside.

Problemstillinger som i det nevnte eksempelet mottar de sjelden henvendelser om - selv om det også skjer, sier hun, og viser til saken om et boligprosjekt hvor det ble brukt illustrasjonsbilder som gav et feilaktig inntrykk av nærområdet.

Informér naboen

Olav Kasland, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, påpeker at du må opplyse om at naboen skal bygge ned fjordutsikten din om det er tilfellet når du skal selge boligen.

- Det kan jo mistenkes at det er selve grunnen for at du skal flytte. I alle tilfelle skal du opplyse om planlagt utbygging på nabotomtene som du kjenner til, understreker han.

Kasland sier videre at man som nabo skal få nabovarsel om noen planlegger å bygge ut. Har du fått det og skal selge boligen din, må du si ifra til mekler og få det med i salgsprospektet.

Han legger til at det dessuten ikke er alle naboer som er like flinke til å varsle, og at det derfor lønner seg selv å gjøre en sjekk hos byggesaksavdelingen i kommunen og se om naboene har sendt inn en byggemelding.

Får du ikke med info i salgsprospektet om byggeplaner, vil du bli ansvarlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer