Ble netthandelen en god deal?

Les fraktvilkårene nøye før du bestiller varen.

NETTHANDEL FRA UTLANDET: Pass på dette før du klikker på "buy". Foto: Colourbox.com
NETTHANDEL FRA UTLANDET: Pass på dette før du klikker på "buy". Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Netthandel er for mange et godt alternativ til stressende julehandel i butikkene, og DinSide kunne nylig tipse om hvilke utgifter man må regne med ved netthandel fra utlandet, for eksempel når man betaler merverdiavgift.

I tillegg er det viktig å undersøke nettbutikkens fraktvilkår, om du ønsker å sikre deg et godt kjøp.

Dette bør du se etter

De amerikanske forbrukermyndighetene Office of Consumer Affairs & Business Regulation (OCABR) har sett nærmere på en rekke nettbutikkers fraktvilkår og kostnader.

På bakgrunn av dette, gir de følgende råd for å unngå høye ekstrakostnader ved bestilling av varer fra amerikanske nettbutikker:

 • Frakt i flere pakker

 • Bestiller du flere varer fra samme nettbutikk, er det enkelte butikker som automatisk deler opp bestillingen, og sender deg varene i flere forsendelser. Dette betyr i praksis at de også tar betalt for frakt to ganger, for en bestilling.

  For oss nordmenn kan dette lønne seg på varer som koster under 200 kroner. Dette fordi man da slipper å betale merverdiavgift.

  Før bestilling bør man derfor regne ut hva som faktisk er mest lønnsomt; å betale dobbel frakt, eller å betale merverdiavgift. Denne kan du regne ut på hjemmesidene til Tollvesenet.

  Les også: Denne nettbutikken er Storbritannias beste

 • Er det egentlig "gratis"?

 • Ifølge OCABR er det flere nettbutikker som tilbyr kundene gratis gaver ved kjøp av spesifikke produkter. Det de ofte glemmer å fortelle om i markedsføringen av gratisvarene, er at frakten for disse varene slett ikke er gratis.

  Opplever du å få denne typen tilbud, bør du lese fraktvilkårene nøye før du takker ja.

  Les også: Posten ønsker nye fortollingsregler

 • Skjuler fraktkostnadene

 • Ettersom frakt fra utlandet kan være en kostbar affære, og man dessuten betaler merverdiavgift av fraktkostnaden på varer verdt over 200 kroner, er det
  viktig å sjekke fraktkostnadene før kjøp av varen.

  Dette er derimot ikke like enkelt i alle nettbutikker, ifølge OCABR.

  Mange nettbutikker gjemmer bort fraktkostnadene, og i enkelte tilfeller får du ikke opplyst om kostnadene før du har gjennomført kjøpet.

  For å unngå dyre overraskelser, bør du aldri gi fra deg betalingsinformasjon før du vet hva frakten faktisk kommer på.

 • Dyr retur

 • Skulle du være misfornøyd med varen, lønner det seg å ha sjekket returvilkårene allerede før bestilling.

  Enkelte nettbutikker tar nemlig betalt for å motta varen - til tross for at det er du som betaler fraktkostnadene for å returnere varen.

  Det man også bør ha i bakhodet, er at norske reklamasjonsrettigheter ikke gjelder ved kjøp fra utenlandske nettbutikker.

  Et godt råd kan derfor være å handle kjente merkevarer, som man eventuelt kan reklamere på hjemme i Norge.

  Les også: Lite trøbbel med europeiske nettbutikker

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer