Bleking kan gi etseskader

Heng heller tennene på tørk før du skal på fest!

Tannlegene advarer mot å kjøpe tannbleking via internett. Hvorfor ikke prøve å hengene tennene på tørk i ei stund før festen starter - inntørking av tennene skal nemlig gjøre de hvitere.  Foto: Colourbox.
Tannlegene advarer mot å kjøpe tannbleking via internett. Hvorfor ikke prøve å hengene tennene på tørk i ei stund før festen starter - inntørking av tennene skal nemlig gjøre de hvitere. Foto: Colourbox. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Tannbleking for hjemmebruk. Få flotte hvite tenner til en rimelig penge. Tannbleking er effektivt og trygt."

Ikke rart at mange biter på nettreklamen. For hvem vil vel ikke ha et blendende hvitt smil for en billig penge? Mulig det er effektivt, men trygt er det ikke- ifølge seniorforsker Jon E. Dahl ved Nordisk Institutt for Odontologiske materialer.

- Mange opplever å få ising i tennene. Det er som regel forbigående, og kommer av en betennelse i nerven i tannen. Det som sannsynligvis også vil inntre er at blekemiddelet kommer på tannkjøttet og medfører etseskader, sier Dahl til DinSide Helse.

One size fits all

- Ulempen med hjemmebleking kjøpt over nettet er at skinnen ikke er spesialtilpasset for den som skal bruke den. I tillegg er det ingen som kontrollerer at tennene er egnet for bleking, sier Dahl og legger til;

- Ikke alle tenner lar seg bleke og derfor blir dette litt som et eksperiment. Jeg skjønner at det er fristende ettersom det koster mye mindre enn å gå til tannlegen, men resultatet kan fort bli dårlig.

- Hvor alvorlig er disse etseskadene på tannkjøttet?

- De gror de også. Det er ikke en varig skade, men det vil gjøre vondt, og være ubehagelig å spise og drikke. Tannkjøttet vil føles sårt i om lag en ukes tid, sier han.

Les også: Prisen for et hvitt smil. Sjekk vår pristest!

Heng tennene på tørk

I dag er det fullt mulig å ta en snartur innom tannlegen i lunsjpausen, og komme tilbake på jobbe med en skinnende og kritthvit perlerad.

En times behandling med en kombinasjon av blekemiddel og lyseksponering fra en spesiell lampe er alt som skal til. Men ifølge Dahl gir lampen et misvisende resultat.

- Det er vist at lyset ikke har noen tilleggseffekt. Effekten av blekemiddelet er den samme uten lyset.

Lampen som brukes avgir varme, og tørker ut tennene, noe som gjør at de i begynnelsen ser hvitere ut enn de egentlig er.

- Det kan man bare sjekke selv. Det er bare å passe på at tennene er uten kontakt med spytt en stund. Det er ikke mer som skal til, forklarer Dahl.

Så skal du på fest i helgen er det bare å henge tennene på tørk i noen minutter. Det kan vel sies å være den enkleste, billigste og tryggeste måten å få hvitere tenner på.

Vakkert smil- har sin pris…

Og når man først har sett seg i speilet med et skinnende nytt smil, er det for de fleste vanskelig å se tennene gulne igjen. For som kjent er ikke bleking av tennene varig. Dahl advarer mot det han kaller en vond sirkel.

- Overflaten til tennene blir ofte mer porøs etter bleking. Det er et forbigående fenomen, men hvis man først går i gang med å bleke tennene fortsetter man gjerne med det. Enkelte bleker kanskje tennene hvert år, eller kanskje to ganger i året, og bli aldri fornøyd, sier Dahl og legger til;

- Det mest betenkelige er at vi ikke vet hva som skjer med tennene når de har blitt bleket fem til ti ganger. Det er som med slanking; enkelte som slanker seg føler at de aldri blir tynne nok.

Les også: Denne skader tennene dine

Tennenes voktere

Dahl mener tannbleking har en plass som en del av den behandlingen tannlegene tilbyr.

- Men det er veldig viktig at den medisinske behandlingen har en faglig holdbar diagnose før man starter behandlingen. Jeg mener det er viktig at mine kollegaer er sitt ansvar bevisst.

Det mener også den danske overtannlegen Ulla Pallesen. Hun er en av Nordens fremste eksperter på tannbleking, og vil unngå amerikanske tilstander hvor tannlegene skaper behov og foreslår tannbehandling til pasienter som ikke har bruk for det.

Les også: tennene våre smuldrer bort

I slutten av oktober arrangerer hun derfor en internasjonal bankett hvor hun setter estetikk, kvalitet og etikk på dagsordenen. Det melder videnskab.dk.

- Hvor langt skal vi som tannleger gå?, spør hun.

- Jeg mener vi burde unngå at tannlegene reklamerer for, og selger, hvitere tenner. Det overskrider virkelig min etiske grense som tannlege. Vi skal ha fokus på et langt livsløp i tankene når vi gir råd til våre pasienter.

- Den unge pasient har store behov for å se pen ut, men hva utsetter vi egentlig pasienten for? I en slik situasjon skal vi være med på å ta ansvaret for at pasientene ikke utsetter seg selv for noe de senere vil angre. Vi skal være tennenes vokter, sier Pallesen til videnskab.dk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer