Økonomisk buffer

Bli best på buffersparing

Slik sikrer du deg mot privatøkonomiske kriser.

SPAREMETODE: Skal du begynne å bygge buffer, bør du passe på at pengene settes på en egnet konto, samt at du finner en sparemetode som er effektiv. Les ekspertenes beste buffertips i saken under. Foto: Eskild Fors/Sparebank 1.
SPAREMETODE: Skal du begynne å bygge buffer, bør du passe på at pengene settes på en egnet konto, samt at du finner en sparemetode som er effektiv. Les ekspertenes beste buffertips i saken under. Foto: Eskild Fors/Sparebank 1. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få av oss hadde sett for seg at et virusutbrudd kunne få store samfunns- og privatøkonomiske konsekvenser som det coronaviruset har gitt oss i det siste.

Mange har blitt rammet ekstra hardt, gjerne grunnet av permitteringer eller konkurser. De av disse som ikke har hatt en solid sparesum i bakhånd, har virkelig hatt noen tøffe måneder.

Viktigheten av en økonomisk buffer har så å si aldri vært tydeligere.

Men, hvor mye bør du ha i buffer, og hvordan plasserer du buffersparingen smart?

Ikke la deg lure av kontoens navn

Elisabeth Realfsen i Finansportalen påpeker at formålet med en buffer er å kunne dekke store, uventede utgifter, som at vaskemaskinen ryker eller tannlegeregningen blir dyrere enn du regnet med.

- Husk at bufferen din også skal forrente seg, så styr unna innskuddskontoer som gir nesten null i rente. Helst bør renta på bufferkontoen være lik eller høyere enn den høyeste lånerenta du har, sier Realfsen.

Når det her er snakk om høyeste lånerente, vil ofte denne være på boliglånet. Du finner nok ikke en sparekonto som kan matche forbrukslånsrenter mellom 20 og 25 prosent. Dersom du har forbruksgjeld bør du sørge for å betale ned den før du begynner å sette penger du har til overs på konto, understreker Realfsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.