Bli din egen kassedame

Kutt køen når du handler. Se hvordan du blir din egen kassedame.

Publisert
Sist oppdatert
- Folk liker ikke køer.Erik Eisenberg, informasjonssjef i Dansk Supermarked.


Lei endeløse køer i kassen? Heldigvis er det noen som gjør noe med det.

Bli din egen kassedame - se bildene

Pilotprosjekt

Føtex i Århus sentrum er som en av de første butikkene i Danmark med i et pilotprosjekt, der en ny teknologi akkurat nå prøves ut.

- Vi har ikke tatt noen beslutning ennå, men vil prøve det ut i noen markeder. Først i Føtex i Århus, og om noen uker vil vi starte opp et liknende prosjekt i en Netto-butikk i København, forklarer Erik Eisenberg, informasjonssjef i Dansk Supermarked, til DinSide.

Her handler du billigst

Ifølge Eisenberg er nok denne typen butikker, med selvbetjente kasser, mest egnet for butikker der de som handler kjøper inn til en "handlekurv", og ikke til en hel "handlevogn".

Derfor ligger også prøve-butikken sentralt i Danmarks nest største by, der det generelt er flere single-husholdninger enn familier som handler. Single handler som oftest inn i mindre mengder enn større familier.

Selvbetjeningskasser

Vil du gjerne benytte deg av selvbetjeningskasser fremfor vanlige kasser? (Avsluttet)
Ja(73%) 593
Nei(16%) 130
Vet ikke ennå(11%) 86
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den nye teknologien til selvbetjeningskassene er hentet fra utlandet, spesielt England og USA.

- Undersøkelser viser at folk ikke liker køer. Det virker som om at folk er glade for den nye teknologien, og tar den raskt til seg. Det er også overraskende positivt å se at mange eldre mennesker med store smil betjener seg selv. Dette er ikke bare for de unge, sier han.

Se bildene av selvbetjeningskassene

Fremdeles overvåking

- Vi vil fortsatt ha bemanning, men mer en servicemedarbeider enn en kassemedarbeider. Så vi tror ikke på at dette er et farvel til kassedamen, sier Eisenberg, og legger til:

- Det vil fremdeles være overvåking. Kjøper man øl, vin eller andre ting man blir fjollete av, stenges kassen, og det kreves en legitimering. Det er mange ting som fremdeles krever bemanning.

Hvordan håndterer dere problemene med tyveri?

Det nye kassesystemet. Foto: Andreas Szlavik, freelancefotograf.
Det nye kassesystemet. Foto: Andreas Szlavik, freelancefotograf. Vis mer


- Kassen er også en vekt. Når en vare skannes, vet systemet hvor mye den veier. Til slutt kontrollveies varene, og stemmer dette ikke, låses systemet, og en servicemedarbeider tilkalles, sier informasjonssjefen.

Hvis dette med selvbetjente kasser blir en suksess, og det betyr at dere trenger færre ansatte - hva vil da skje med innsparte lønnskostnader?

- Om det skulle skje at vi kan spare penger på dette, så vil det komme kunden til gode. Men vi tror ikke på at vi kan redusere bemanningen som følge av dette. Og viser det seg av vi kan spare litt på sikt, vil vi heller bruke pengene på å øke servicen i butikken generelt, da det er fremtidens konkurransefortrinn, avslutter Eisenberg.

Billigst frukt og grønt

Håndskanner

I Coop Norge har man et liknende system, som imidlertid ikke direkte består av selvbetjente kasser.

- Det har gått litt sakte, men vi har et system med håndskannere, der kunden selv tar med en skanner rundt i butikken, og til slutt betaler for varene selv, sier informasjonsdirektør i Coop Norge, Bjørn V. Kløvstad.

Han påpeker at det er ganske store investeringer i slike systemer, og at det nok først og fremst er et tilbud for store butikker. Derfor er det heller ikke være mange butikker som bruker dette ennå.

Ifølge Kløvstad er systemet basert på at kundene er ærlige, da det ikke rent teknisk er noe kontrollsystem.

- Vi sjekker med stikkprøver, men har ikke hatt negative erfaringer med dette, sier han.

- Systemet er veldig bra, og kundene liker det. Det er både gammel og ung som bruker det, avslutter Kløvstad.

I Norgesgruppen har man enda ikke utprøvd slike systemer.

- Nei, vi har ikke tatt det i bruk. Men vi ser på det, og vurderer nye løsninger. Men det er altså enda ikke utbredt i våre butikker, sier Tormod Sandstø, informasjonsrådgiver i Norgesgruppen.

Se bildene av selvbetjeningskassene

Mer om dagligvarer:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer