Bli din egen lege

For mye ørevoks, rumlende mage og hårtap. Det er plagsomt, men kan det også være farlig? Dette bør du være obs på.

Hårforandringer kan være tegn på at noe er galt. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Hårforandringer kan være tegn på at noe er galt. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du naturlige, vertikale striper i håret, bør du være på vakt.


De fleste av oss har opplevd ting med kroppen vår som har vært irriterende, pinlig, skremmende og forvirrende. Plages du av flisete negler, blodsprengte øyne eller mye luft i magen? Det kan være kroppens måte å si ifra at noe er galt.

Helsejournalisten Jacqueline Egan har akkurat gitt ut boka Body Signs, som skal hjelpe oss å lese signalene fra kroppen. Her er noen råd fra boka:

Ører

Mye ørevoks
Dette kan tyde på at du spiser for lite fet mat. Vær forsiktig med bomullspinner - ofte trykker de bare ørevoksen sammen og lenger inn i øregangene.

Kløe
Kløe i øret kan være et tegn på ytre øregangsbetennelse, noe som kalles ekstern otitt. Dette er vanlig hos folk med en trang øregang. Ørevoks lett blir hengende igjen og sopp, virus og bakterier kan gi betennelser. Dette kan behandles med øredråper.

Les også: Halvparten sliter med hørselen

Hårforandringer kan være tegn på at noe er galt. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Hårforandringer kan være tegn på at noe er galt. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


Håret

Hårforandringer
Kjenner du at håret lettere floker seg eller har blitt tørt og slitt, er dette et klassisk tegn på lavt stoffskifte. Dette er en sykdom som er ganske vanlig og som først og fremst rammer kvinner. Teksturen på håret kan også endre seg når hormonene i kroppen forandrer seg. Under et svangerskap kan for eksempel tørt hår bli mer fett.

Stripete hår
Har du naturlige, vertikale striper i håret, bør du være på vakt. Blonde, grå eller rødlige vertikale striper i håret er nemlig ofte et tegn på dårlig ernæring og mangel på proteiner og jern. Stripete hår kan også signalisere irritabel tarmlidelse og anorexia nervosa.

Tidlig grå
Grått hår indikerer aldring. Tidlig gråning kan skyldes en reduksjon av røde blodceller på grunn av at kroppen ikke klarer å absorbere B12 vitaminet. Det kan også være et tegn på at man har diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Stort hårtap
Kan skyldes stress, psykisk traume, eller eksem. Det kan også indikere at kroppen jobber med å overkomme en infeksjon.

Les også: Sju hårreisende fakta

Øyne

Ringer
Ringer under øynene er ofte et arvelig trekk eller et tegn på aldring og for lite søvn. Men de kan også skyldes eksem og allergier som kan få blodårene under øynene til å utvide seg.

Utvekster på øyelokk
Disse vortelignende utvekstene er vanlig hos kvinner og eldre. Utvekstene er vanligvis ufarlige, men kan også signalisere høyt og lavt blodtrykk. Hvis utvekstene klør og er gule, kan det være et tegn på primær biliær cirrhose (PBC), en sjelden, men farlig sykdom som kan føre til leversvikt.

Blodutredelser i øynene
Vi har alle hatt røde, såre øyne etter en fuktig kveld ut på byen eller mye gråting. Men plages du konstant av dette, bør du være på vakt. Det kan være et tegn på at du har ocular rosacea, en sykdom som også gjør ansiktet rødt og flekkete. Behandles ikke denne sykdommen, kan det føre til skade på hornhinnen og redusert syn.

Les også: Tror du dine egne øyne?

Munn

Tørr munn
De fleste har opplevd tørr munn dagen derpå eller når man ikke har drukket væske på lenge. Andre årsaker til tørr munn kan være alt fra reaksjoner på medisiner, til tegn på at du kan ha diabetes, leversykdommer eller bukspyttkjertelbetennelse.

Svekket smakssans
Eldre får en gradvis svekkelse av smakssansen, men i andre tilfeller kan dette være et tegn på infeksjon i munnhulen. Svekket smak kan også være linket til underskudd av vitamin A og B3. De som er plaget bruker ofte for mye salt og sukker i maten sin, noe som igjen kan føre til diabetes og høyt blodtrykk.

Les også: Munnen avslører deg

Kraftig rumling i magen kombinert med oppblåst mage, gass, krampe eller diaré kan tyde på noe galt. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colourbox
Kraftig rumling i magen kombinert med oppblåst mage, gass, krampe eller diaré kan tyde på noe galt. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer


Mage

Rumling i magen
Vanligvis er en rumlende mage et tegn på at fordøyelsessystemet virker som det skal. Til tross for dette kan rumling i magen noen ganger være et tegn på at noe er galt, spesielt hvis du har oppblåst mage, gass, krampe eller diaré. Årsakene til dette kan være magevirus, irritabel tarm og inflammatoriske tarmsykdommer.

Raping
For de fleste er raping en vanlig og helt ufarlig måte å bli kvitt overflødig luft. Men sliter du med en konstant trang til å rape, kan det være et tegn på laktasemangel. Dette gjør at enkelte matvarer ikke brytes ned på vanlig måte, slik at det dannes mer gass enn normalt. Andre sykdommer som kan knyttes til raping er problemer med galleblæren og endetarmskreft.

Les også: Bye-bye ballongmage

Kilder: Daily Mail, Lommelegen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer