Leie bolig

Bli en attraktiv leietaker

Her er de viktigste tipsene for deg som skal leie bolig nå.

UTLEIEMARKEDET: Flere sliter med å finne seg utleiebolig. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB.
UTLEIEMARKEDET: Flere sliter med å finne seg utleiebolig. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert

På denne tiden av året er det mange som flytter på seg, enten fordi de skal starte på studier eller fordi de har fått en ny jobb. Likevel er det kanskje ikke så enkelt å skaffe seg en utleiebolig.

- Det er et stort press om boligene, særlig i de største byene, sier seniorrådgiver og forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Konkurransen om utleieboligene er altså hard, men det finnes noen gode tips for deg som er på utikk etter utleiebolig nå.

Leiekaos

I en pressemelding fra Utleiemegleren forklarer eiendomsmegler Pauline Isene i Utleiemegleren at leiekaoset skyldes både norske og utenlandske studenter, samt arbeidsinnvamdrere som har vært fraværende under pandemien.

På grunn av et enormt press i utleiemarkedet kan det dermed lønne seg å gjøre det man kan for å bli en mer attraktiv leietaker.

Det første Isene tipser om, er ta med en kort og enkel bolig-CV på visning. Den bør inkludere litt informasjon om deg, hva du driver med, interesser og litt om personlige egenskaper. Den bør også inneholde hvorfor du ønsker å leie, samt betalingsevne.

SPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer

Dette bør du gjøre

Er du på utkikk etter en utleiebolig kan det lønne seg å være raskt ute med å ta kontakt.

- Nå som det er ekstremt mange henvendelser kan det også være lurt å ta kontakt ved å ringe direkte til megler, slik at du kan få plass på visningen. Ofte inviteres de 20 første som tar kontakt, så det gjelder å være tidlig ute. Ha varsel på telefonen når det kommer en bolig med dine preferanser og krav, fortsetter Isene i pressemeldingen.

Utleiemegleren har utformet en viktig huskeliste slik at du kan kan bli en attraktiv leietaker.

- Tenk over hva slags bilder, tekster og kommentarer du legger ut på nettet. Det har skjedd at leietakere har blitt avist som følge av bilder og informasjon på Facebook og Instagram, legger Isene til i pressemeldingen.

Skill deg ut

Dersom du har leid bolig tidligere bør du høre med din tidligere utleier om vedkommende ønsker å stille som referanse.

Et annet tips er dersom du ønsker å leie langsiktig. Sørg for at du gir uttrykk for dette til utleier. De fleste utleiere ønsker ikke å skifte ut leietakere ofte, da dette medfører ekstra kostnader for utleier.

- I perioden med pandemi og begrenset fysisk kontakt har vi sett at flere utleiere velger en digital visning. Men vi anbefaler fremdeles fysisk visning som gir deg mulighet til å gjøre et godt inntrykk på utleier, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no.


Tips til et ryddig leieforhold

Er du en av dem som har skaffet deg en utleiebolig, er det noen viktige ting du bør tenke på. Thomas Iversen i Forbrukerrådet har laget en liste med fire punkter med tips til et ryddig leieforhold.

1. Sett opp en skriftlig kontrakt. En kontrakt bør alltid inneholde informasjon om:

  • husleiens størrelse
  • om det skal være depositum
  • eventuell tilleggsbetaling for strøm og vann
  • hvilke rom et leieforhold omfatter
  • oppsigelsesfrist

2. Hvis du skal leie et kollektiv, bør alle leietakerne underskrive kontrakten. Hvis ikke vil den som har underskrevet stå ansvarlig alene.

3. Dokumenter eventuelle skader på en leilighet før innflytting. Det hindrer utleier i å kreve erstatning av deg ved utflytting for skader du ikke er skyld i.

4. Sørg for at et eventuelt depositum betales inn til en egen depositumskonto i ditt (leietakers navn). Verken du eller utleier skal kunne ta ut penger fra kontoen på egen hånd ved avslutning av leieforholdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer