Bli finansiell rådgiver!

Egner du deg som finansiell rådgiver? Finansnæringens hovedorganisasjon gir deg en pekepinn.

Rådgiver eller selger?  Dette strides de lærde om, men du kan usansett nå se om du egner deg. Foto: Colourbox
Rådgiver eller selger? Dette strides de lærde om, men du kan usansett nå se om du egner deg. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et viktig grep i bankenes markedsføring, er at enkelte ansatte i stedet for å kalle seg selgere, som de egentlig er, har kalt seg "rådgivere". Disse rådgiverne har blitt kritisert for konsekvent å gi råd som tjener dem selv og deres arbeidsgiver og i mindre grad kunden.

Både direktør Randi S. Flesland i Forbrukerrådet og finansminster Kristin Halvorsen har gått ut mot at selgere av spareprodukter skal få kalle seg rådgivere. Et forslag om at slike rådgivere ikke skal kunne få bonus eller provisjon, men tvert imot må betales direkte av kundene, ligger nå til vurdering i departementet.

Flere finansrådgivere enn ansatte i Hæren

Men i Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) kalles det stadig rådgiver. Utdannelsen er et samarbeid mellom de fire organisasjonene Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Finansforbundet, Sparebankforeningen og Verdipapirfondenes forening (VFF).

Til sammen sysselsetter disse en hær av finansielle rådgivere. Hele 3.000 er påmeldt for autorisering, og daglig leder Tom Knoff i Autorisasjonsordningen sier til DinSide at så mange som 5.000 kan komme til å gjennomgå kursprogrammet.

Til sammenlikning er det 2.300 ansatte i Hæren, som i tillegg utdanner 3.700 vernepliktige i året...

Knoff mener også rådgiverrolen er forutsatt av lovgiverne selv, siden "investeringsrådgivning" som virksomhet er nevnt flere steder i Verdipapirhandelloven.

Autorisasjonsordningen gjennomfører teorieksamen som en flervalgstest på nettet, mens den praktiske opplærlingen skal skje internt i hver bedrift. Det er også et krav til å bli autorisert at man har minst ett års praksis.

Egner du deg?

Det er to lukkede prøver på nettstedet til Autorisasjonsordningen. Den ene er en slags prøveeksamen, eller tentamen. Den andre er selve prøven. Det er også en liten smakebit på hva du kan møte, på seks spørsmål. Teste disse her (trykk på DEMO-knappen ned til venstre på siden du kommer til).

TRYKK HER for å komme til FNHs nettside, og trykk på Demo-knappen for å se om du er egnet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer