Boliglån

Bli gjeldfri eller «utleie-hai»?

Det er flere ting du bør tenke på før du bestemmer deg.

BOLIG: Er cisternen din i orden? Det er viktig, hvis ikke kan du tape tusenvis av kroner. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å betale ned gjeld er risikofri «sparing» - du vil nok aldri angre på å bli kvitt et lån som har hengt over deg ei stund, spesielt hvis renta er høy.

Men, sett at boliglånet ditt er lavt og du har hatt en god verdiøkning på boligen din siden du kjøpte den:

Bør du da bare fortsette i samme tralten til boliglånet er en saga blott, eller skulle du økt lånet litt igjen og investert i sekundærbolig til utleie eller lage godkjent utleiedel i boligen du bor i?

18 millioner (!) på åtte år

Nylig skrev et par i 30-åra, som kaller seg Hobbyinvestoren @10mill10ar på Instagram, et gjesteinnlegg på siviløkonom Hallgeir Kvadsheims blogg der de fortalte om hvordan de har klart å bygge seg opp en eiendomsportefølje verdt 18 millioner kroner på åtte år med helt «normale» jobber, lønninger og liv for øvrig.

Svaret på hvordan paret klarte dette er, i deres tilfelle, utleie.

Her er en oppsummering av Hobbyinvestorenes historie:

  • Paret er, som sagt, i 30-åra, de har to barn og jobber som henholdsvis lærer og selvstendig næringsdrivende.
  • Gjennom sosiale medier og boka de har gitt ut, ønsker de å formidle at det å investere i eiendom og drive med utleie kan være noe for hvem som helst: Du trenger ikke kommer fra en styrtrik familie, og du trenger ikke være «bolighai» for å tjene noen penger ved siden av jobben.
  • For paret startet det i 2012 da de kjøpte sin første leilighet på 50 kvadratmeter i Oslo vest med egenkapital spart over flere år og 150.000 kroner i kausjon fra én forelder. Denne leiligheten måtte de pusse noe opp, og mye av denne jobber gjorde de selv.
  • I 2014 kom paret over det de omtaler som «drømmeboligen» sin: En gammel, men nyoppusset bygårdsleilighet med 3,5 meter takhøyde, stukkatur, rosett og originale tregulv. Prisantydningen var på 4,9 millioner, i utgangspunktet langt høyere enn det de hadde råd til, men leiligheten hadde en bonus, nemlig at den kom med en utleiedel.
  • Paret kjøpte bygårdsleiligheten for 400.000 kroner over takst, som utgjorde 5,5 millioner med omkostningene. Med lån og avdrag kostet det dem 27.000 kroner i måneden - hvilket er en enorm sum alene. Men, hvert av soverommene i utleiedelen kunne leies ut for 5750 kroner måneden, og dette førte til at paret fikk inn totalt 17.250 kroner i leieinntekter i måneden. Da satt de plutselig igjen med bare 10.000 kroner i lån og avdrag, og bodde i praksis billigere midt i Oslo enn det de gjorde i en sliten leilighet på Oslo vest.
  • For noen få år siden kjøpte paret også en egen utleiebolig, slik at de fjerne «støttehjulene» helt, og fortsetter å bygge på eiendomsporteføljen sin, som nå er verdt 18 millioner kroner, ifølge dem.

Er det noe for deg?

Det er selvsagt inspirerende (og forlokkende) å lese om folk som Hobbyinvestorene, men det er viktig å ta en grundig vurdering ut fra din livssituasjon og økonomi før du bestemmer deg for å betale ned boliglånet eller kaste deg inn i utleiemarkedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer