Bli kjent med brystene dine

Det nærmer seg årets brystkreftaksjon. Vet du hvordan du sjekker brystene dine?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets Rosa sløyfe-aksjon nærmer seg. Dette er en internasjonal folkebevegelse som skal øke kunnskapen om brystkreft og samle inn penger til brystkreftforskning. I oktober markeres Rosa sløyfe i 43 land. Kreftforeningen og Brystkreftforeningen er norsk arrangør.

Brystkreft er den desidert viktigste krefttypen blant kvinner i Norge, og årlig får over 3.000 kvinner sykdommen. De fleste blir heldigvis friske.

Les også: Brystkreft verst for fattige:

Sjekk brystene dineSelvundersøkelse av brystene er veldig viktig, men bare en av tre norske kvinner sjekker brystene sine:

- Jo fortere man oppdager kreften, jo større er sjansen for å overleve og for mindre omfattende inngrep. Da er det også større sjanse for ikke-spredning, og man kan unngå særlig grad av senskader eller bivirkninger, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningn til DinSide Helse.

- Man bør gjøre selvundersøkelse til en vane, det tar kun fem-seks minutter. Det er lurt å undersøke brystene sine hver måned, sier Ryel.

Hun sier man bør være spesielt på vakt dersom:

- Brystene har forandret utseende (kontur, form eller størrelse)- Man finner en kul- Brystvorten trekker seg innover - Det kommer blod eller væske fra brystvorten når du klemmer på brystet- Du ser eksem eller føler sårhet på eller rundt brystvorten- Har kuler i armhulen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer