Bli kvitt øresus med ny livsstil

Mange hundretusen nordmenn lider av øresus. Nå viser forskning at mange kan bli kvitt plagene hvis de velger en sunnere livsstil.

Publisert
Sist oppdatert

Øresus, eller tinnitus, beskrives som en konstant tone, skurring eller susing i øret. Lyden er veldig ubehagelig for de rammede, som ofte blir langtidssykemeldt.

Ny svensk forskning viser at det i mange tilfeller er forhåldsvist enkelt å bli kvitt eller minske øresusen, rapporterer Aftonbladet.

Øresus-ekspert og overlege ved Sahlgrenska universitetssykehus Kajsa-Mia Holgers står bak forskningen. Hun konstaterer at risikoen for å rammes av øresus øker for folk med en ”usunn livsstil”. Mennesker som lider av overvekt, spiser uregelmessig, ikke mosjonerer, stresser og er psykisk utslitte.

Det har noe med kroppens evne til å takle belastninger av forskjllige slag. De fleste har en lyd i øret som de filtrerer bort automatisk. Hvis man er utslitt har man vanskeligere for å filtrerer bort lydene, og da oppstår tinnitus.

Det virker også omvent. Hvis man slutter å stresse, begyner å mosjonere og får hjelp med psykisk helse har man store muligheter for å minske lydene i øret.

- Mange pasienters situasjon kan forbedres voldsomt gjennom et sunnere liv. Det høres prektig og søndagsskolemessig ut, men det fungerer faktisk, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer