Bli kvitt posene under øynene

Det er mulig - sjekk legens råd.

Slitne og hovne øyne kan skyldes mange faktorer, ikke bare dårlig søvn. Foto: Colourbox
Slitne og hovne øyne kan skyldes mange faktorer, ikke bare dårlig søvn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Poser under øynene er et vanlig fenomen etter en natt med riktig dårlig søvn, skriver lege Alf Kristoffer Ødegaard på Lommelegen.no. Nettstedet eies i likhet med DinSide.no av Aller Internett.

Les også: Derfor er du så trøtt

Tynn og skjør hud

Grunnen til at poser under øynene oppstår etter dårlig søvn, er blant annet at huden i nærheten av øynene er svært tynn, bare omtrent 0,5 millimeter. Til sammenlikning er huden andre steder cirka to millimeter tykk.

Dessuten er huden ved øynene meget elastisk og relativt løst festet til bindevevet og muskulaturen under. Derfor blir avslapningen av muskulaturen spesielt synlig nettopp der, og slik oppstår de karakteristiske posene under øynene. Hva enn du gjør for å bli kvitt dem - ikke bruk denne metoden.

For øvrig betyr den spesielle strukturen i øyeomgivelsene også at en generell væskeopphopning i kroppen lett gir seg utslag nettopp der. Likevel er det stor individuell forskjell på hvor trette vi kan se ut etter en søvnløs natt. Det skyldes at arvelighet spiller en avgjørende rolle, forklarer Ødegaard.

Les også: Mørke ringer under øyene? Sjekk disse rådene!

Har du arvet posene dine?

Poser under øynene er i høy grad noe vi får i arv fra foreldrene våre. Når bindevevet på grunn av alder mister elastisiteten, blir dette også mest tydelig omkring øynene. Det er årsaken til at eldre mennesker vanligvis har større og tydeligere poser enn yngre.

Poser under øynene kan altså skyldes væskeoppsamling i kroppen, hvilket igjen kan ha sammenheng med nyrefunksjon, eventuell allergi og væskeinntak.

Dersom disse plagene nylig har oppstått, bør du oppsøke din fastlege som kan utelukke underliggende årsaker.

Les også: Du kan få klamydia på øyet

Har du andre plager, muskelsmerter, leddplager? Bruker du medisiner? Hvordan er alkoholforbruket? Høyt alkohol forbruk kan føre til poser under øynene. Kjenner du til ditt stoffskifte? Hypothyreose er en tilstand der stoffskiftet er for lavt.

Kjerringråd som kan hjelpe

Dersom legen din ikke finner en årsak som krever sin behandling, finnes det utallige kjerringråd, minner lege Alf Kristoffer Ødegaard om:

  • Agurkomslag, kalde, brukte teposer, peppermyntete.
  • Øyebind som man avkjøler før bruk er veldig effektivt for å forhindre poser rundt øynene. Ta det på deg 10 minutter før du står opp om morgenen, eller prøv rett og slett en våt og kald klut.
  • Øyebind fås kjøpt på store klesforretninger som for eksempel H&M.
  • Avslapningsøvelser av ansiktsmuskulaturen er også anvendt med varierende effekt. Her må du nesten bare prøve deg litt frem.
  • Det finnes også en rekke kosmetiske kremer som utgir seg for å ha effekt, men Ødegaard har for liten erfaring med disse til å kunne anbefale noen bestemt type.
Til slutt, sier Ødegaard: En legekonsultasjon hører med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer