Bli millionær med pensjonssparing

Bruker du spillpengene på pensjonssparing, kan du nå millionen.

Det er langt mer sannsynlig å bli millionær ved pensjonssparing, enn ved å tippe lotto. Foto: PER ERVLAND
Det er langt mer sannsynlig å bli millionær ved pensjonssparing, enn ved å tippe lotto. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker å tippe alt fra Lotto til Joker og Extra, og de fleste av oss drømmer om selveste hovedgevinsten når vi leverer inn kupongen på lørdag før klokken 18.

Men med vinnersjansene i Lotto tatt i betraktning er det ikke spesielt sannsynlig å stikke av med hovedpremien. Den er nemlig 1 til 5,3 millioner - altså må du treffe på den ene av de 5,3 millioner mulige tallkombinasjonene som trekkes ut på lørdag, for å stikke av med toppremien i Lotto.

Men kan du nå millionen, om du investerer det du vanligvis tipper for hver måned i pensjonssparing?

Investér spillpengene

Ifølge Magne Vikøren i Norsk Tipping, bruker hver av Norsk Tipping-spillerne i snitt 516 kroner i måneden på blant annet Lotto, Joker og Extra.

Med hjelp fra Storebrands forbrukerøkonom Knut Dyre Haug, har DinSide sett nærmere på hva man faktisk kan tjene på pensjonssparing ved å heller spare disse 516 kronene i pensjon hver måned, framfor å bruke dem på tipping.

Storebrands regnestykke viser at det faktisk er mulig å bli millionær på denne måten.

– Pengene man investerer kan svinge i verdi, men de vil ikke forsvinne, slik tilfellet er med penger man bruker på pengespill, uten gevinst, sier Knut Dyre Haug til DinSide.

Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug. Foto: STOREBRAND
Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug. Foto: STOREBRAND Vis mer


Med pensjonsspareavtalen de har lagt til grunn, sparer man 516 kroner fast hver måned fram til pensjonsalderen. Tallene er lagt inn i Storebrands mest offensive pensjonsavtale, hvor investeringen i aksjer er høy, men den reduseres ned mot 10 prosent på slutten av spareavtalen.

Ulempen er at det tar noen år å få full pott på denne måten, nærmere bestemt 45 år. Da har man nådd i overkant av 1 million i pensjonssparing.

Lengde på sparingÅrlig sparebeløpSaldo ved pensjons- alderÅrlig pensjons- utbetaling
fem års sparing6 192333023330
15 års sparing6 19212716112716
25 års sparing6 19229141329141
35 års sparing6 19257070457070
45 års sparing6 1921041740104174


Følgende tall er lagt til grunn: Avkastning i spareperioden: 8 prosent, avtrapning i avkastning de siste 20 årene. Avkastning ved nådd pensjonsalder: 5, 8 prosent.

Les også: Slik går deltidsjobben utover pensjonen

Verdien vil svinge over tid

Knut Dyre Haug understreker at dette er en realistisk spareform, og at de har tatt utgangspunkt i normal avkastning i forhold til selskapets prognoser.

– Dette er en spareavtale som vi anbefaler til de av kundene våre som tåler at tallene kan svinge litt over tid, forteller han, og legger til at de fleste ansatte i privat sektor kan ha denne profilen, sier forbrukerøkonomen.

Han understreker at denne typen langsiktig sparing er det beste man kan gjøre for å sikre seg økonomisk frihet som pensjonist. Han mener også en spareavtale kan gi kunden spenning tilsvarende den man får ved å sjekke lotto-tallene.

– Ved å gå inn på avtalen kan man se hvordan verdien på pengene varierer, men det er viktig å ikke få panikk selv om verdien skulle gå litt ned, understreker han.

Les også: Så lenge må du faktisk jobbe for å få en gunstig pensjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer