Bli organdonor og redd liv

Ved nyttår ventet 249 personer på organdonasjon, mens antallet donorer er det laveste på 10 år. Mange døde i køen. Her kan du fylle ut donorkortet og kanskje redde seks menneskeliv.

Publisert
Sist oppdatert

Siden 1996 har tallet på pasienter som er avhengige av nye organer økt med 66 prosent, men antallet donorer synker. Rikshospitalet karakteriserer mangelen på organdonorer som alvorlig, skriver Aftenposten i dag.

- Situasjonen er alvorlig, sier transplantasjonskoordinator Käthe Meyer ved Rikshospitalet. Mange av dem som sto på venteliste i fjor døde.

Lederen for Stiftelsen Organdonasjon, Audun Bell, tror mange liv kunne blitt reddet hvert år hvis flere fylte ut donorkortet og fortalte sine nærmeste hva man mente om donasjon.

- Det er viktig at alle tar en beslutning om hva de mener om organdonasjon, og informerer sine nærmeste om holdningen, sier han.

- Når du selv ikke har behov for organene dine lenger kan du bidra til å redde opptil seks menneskeliv, og det er den største gaven man kan gi.

For et år siden satset Helsedepartementet stort på donorkort for å rekruttere nye donorer. Til nå er over 1,7 millioner kort delt ut. Håpet er at flest mulig fyller ut kortene og informerer sine nærmeste pårørende om at de ønsker å donere bort organene når de dør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer