Sparetips

Bli «rik» på corona

Ta smarte økonomi-grep og kom styrket ut av pandemien.

SIKKERHETSNETT: De økonomiske ringvirkningene av coronavirusutbruddet har lært oss hvor viktig det er å ha en solid bufferkonto. Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor dette er smart. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart ett år siden landet stengte ned på grunn av et virus.

Mange har blitt permittert eller mistet jobben, andre «forvist» til hjemmekontor på ubestemt tid. Planlagte reiser og begivenheter ble gjerne avlyst, og du har sannsynligvis ikke fått vært sammen med alle de du kunne tenke deg å treffe.

Året som ble «avlyst»

Når vi ser tilbake på 2020, er det fort gjort å tenke på alt som ikke ble noe av, og ved inngangen til 2021 er det fortsatt en del usikkerhet om framtiden.

Men, én ting er sikkert: Vi skal tilbake til en noenlunde normal hverdag med tid og stunder.

Om du ikke har vært uheldig og gått ned i inntekt, for eksempel grunnet permittering, hvorfor ikke bruke pengene du har spart på nedstengningen, for eksempel reise- og renteutgifter, på en måte som gjør deg rikere i andre enden av pandemien?

Spar pengene du ikke fikk brukt

- Du burde sette opp en automatisk spareavtale i nettbanken. Trekket bør gå fra kontoen der pengene kommer inn, til kontoen du sparer på - og datoen skal være dagen etter at pengene kommer inn, sier Lise Vermelid Kristoffersen bak podkasten og bloggen «Pengesnakk» til NRK.

SPARING: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet forklarer forskjellene på å spare i fond eller på konto. Video: Michael S. Jæger. Vis mer

Har du et langsiktig perspektiv på sparingen, altså over fem år, kan du med fordel prøve deg på fondssparing, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim:

- Velg banker med et godt og billig fondsutvalg, særlig av indeksfond. Du kan gjerne ha boliglånet ditt i din lokale bank og heller handle fond i en bank med større fondsutvalg, sier han til rikskringkasteren.

Betal ekstra på lånet

Rentene både i sentralbanken og bankene for øvrig ble kraftig senket i fjor, og dette bør du utnytte til det fulle:

Bygg buffer

Men, før du betaler ekstra ned på lånet, eller låser pengene til spesifikke formål, bør du passe på at du har en solid buffer:

  • Bufferen kan være på én til to månedslønninger, eller et fast beløp, for eksempel 50 000 kroner.
  • Pengene bør være lett tilgjengelig på en sparekonto med god rente uten bruksbegrensninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer