Bli rik på oppfinnelser

Er du en skikkelig Petter Smart, kan du tjene penger. Men veien dit kan være vanskelig.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Oppfinnere bor ikke bare i Andeby, men også i lille Norge. Og selv om noen er blitt rike på oppfinnelsene deres, er det mange som har måttet gi opp underveis.

Bli rik på oppfinnelser

Det er nemlig mange som har mekket med ting i garasjen hjemme, som verden forøvrig ikke har vist voldsom interesse for.


Ville for eksempel du kjøpt en sovepose med innebygd myggmiddel, en brødrister som kan trykke dagens avis på brødskiven eller en automatisk kattematingsmaskin? Vel, disse tingene er faktisk funnet opp.

Norske og svenske oppfinnelser

Men hva er en oppfinnelse egentlig? En teknisk løsning på et problem, mener den svenske oppfinnerforeningen.

- Alle vellykkede bedrifter er jo egentlig eksempler på oppfinnelser. For eksempel er Norsk Hydro jo basert på en oppfinnelse, sier Lars Erik Solvang i Innovasjon Norge (Invanor).

DinSide Økonomi forsøkte å få Innovasjon Norge, som er et statslig organ, til å gi eksempler på hvor mye penger norske oppfinnere har tjent på oppfinnelsene sine. Men de ønsket ikke å bidra til dette.

Selv om det er vanskelig å sette et spesifikt kronebeløp på de ulike oppfinnelsene, er det nok ikke tvil om at mange av disse har fyllt lommene til oppfinneren. Er du interessert i å se hva nordmenn faktisk har funnet opp, kan du klikke på lenken øverst til høyre.

I tillegg kan du også se hvilke oppfinnelser som svenskene har gjort i tidens løp.

Slik gjør du

Bor det en liten Petter Smart i deg, og tror du at idéen din er genial og unik, gjelder det om å være raskt ute.

- Norsk næringsliv ligger nemlig langt etter andre land når det gjelder å beskytte sine oppfinnelser og immaterielle verdier, sier informasjonsrådgiver i Patentstyret, Trude E. Gaare.

Det gjelder med andre ord om å få søkt om patent på oppfinnelsen din, noe som koster om lag 30.000 kroner i Norge. Skal du også beskytte oppfinnelsen i andre land, må du i tillegg søke der.

Du må også regne med en lang saksbehandlingstid før du får vite om du får patent på oppfinnelsen. Minimum 18 måneder kan det gå, opplyser Patentstyret.

Snakker, men gjør ingenting

Formann i Oslo og Omegns Oppfinnerforening, Rodney Gudbrandsen, refser det offentlige Norge for å ikke gjøre nok for oppfinnerne.

- Alle snakker om nyskapninger, men ingen gjør noe med det. Norske oppfinnerforeninger er ved å dø fordi de ikke får nok støtte, og Invanor har ikke nok penger til nyskapningsprosjekter, hevder Rodney Gudbrandsen.

Han nevner oppfinnelser som sprayboksen, jetmotoren, utenbordsmotoren og en ny type golfkølle som noe nordmenn har funnet på.

- Problemet er bare at ingen av disse prosjektene noen gang har blitt realisert i Norge. Oppfinneren har måttet gå til utenlandske bedrifter, fortrinsvis i USA, for å få ideen ført ut i livet, sier han.

- Danskene sliter med de samme problemer som oss, men i Sverige er det bedre, sier han.

Ifølge Gudbrandsen er det utrolig viktig å sørge for at produktet man utvikler har markedets interesse.

- Vi jobber mer og mer med å få vår medlemmer til å tenke markedsrettet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer