Bli slank med restemat

Ny helsetrend fra USA.

Ingen grunn til å kaste spaghettien fra i går ... Foto: colourbox.com
Ingen grunn til å kaste spaghettien fra i går ... Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste på helsefronten for amerikanerne er altså å spise restene fra kjøleskapet. I disse dager går det amerikanske diabetesforbundets årlige kongress av stabelen i Chicago.

Les også: Restemiddagen som kan forebygge kreft

Den svenske ernæringsfysiologen Anna Ottosson er til stede, og forteller til avisen Expressen at det er flere forhold som ligger til grunn for den nye anbefalingen.

Store helsegevinster

Rester

Er du flink til å spise rester etter middagen? (Avsluttet)
Ja, vil ikke kaste mat (87%) 250
Restene går i søpla (8%) 24
Nei, liker det ikke (5%) 13
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

- Vi kaster ufattelige mengder mat hvert år, og det er negativt både for verdens matproduksjon og for miljøet, sier hun til avisen.

Å spise restene av middagen fra i går kan også, ifølge ekspertene, gi store helsefordeler på sikt.

- Det er lettere å unngå overspising dersom man lager et måltid basert på rester. Man oppnår større kontroll over matinntaket, og resultatet blir at man får en større bevissthet om hva man spiser, og man går lettere ned i vekt, sier Ottosson.

Les også: Maten du ikke bør droppe

Sett i lys av dagens finanskrise, kan det være tid for å legge litt om på vanene, også i matveien, mener hun.

Bedre smak dagen etter

- Å lære seg å ta vare på maten er noe alle burde bli flinkere til. Og det gir en viss trygghet å ha mat i fryser og kjøleskap når man går trangere tider i møte.

Middagen kan dessuten smake bedre dagen derpå.

- Visse matsorter smaker bare bedre dagen etter, fordi smaksemnene kommer bedre frem når maten har stått litt, sier Ottosson.

Les også: Sunn handlevogn

Mattilsynet gir følgende råd om hvordan man på best mulig måte oppbevarer mat i kjøleskapet:

Pass på tempen
Plassér et termometer i kjøleskapet og sørg for at temperaturen alltid er fire grader eller lavere. Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. Da trives bakteriene ekstra godt.

Legg kjøttet nederst
Hold god orden og plasser lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og melk nederst i kjøleskapet, som gjerne er den kaldeste delen. Ved å plassere kjøtt nederst unngår du også at det drypper blod eller kraft på andre matvarer.

Pakk inn maten
Matrester og matvarer uten emballasje bør aldri ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk. Slik unngår du at maten tar smak, tørker ut eller forurenser annen mat. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.

Avkjøl maten først
Avkjøl maten før du setter den inn i kjøleskapet. Varm mat fører til økt temperatur og kondens og dermed gode vekstmuligheter for bakterier. Langsom avkjøling øker også faren for oppblomstring av bakterier, så maten bør avkjøles så raskt som mulig.

Rydd plass
Sørg for at du alltid har plass i kjøleskapet til lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og melk. I romtemperatur kan slik mat bli ødelagt og utvikle helsefarlige bakterier allerede etter noen timer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer