Bli to og spar 400.000 kroner

SINGEL? Tallene viser at de faste utgiftene dine er så høye at du fortest mulig må oppsøke tosomheten.

Bli to og spar 400.000 kroner
Publisert
Sist oppdatert

- Takket være at jeg styrer økonomien min stramt, går det på et vis, men jeg orker ikke å leve slik som nå i stort mer enn to år til, sier Janne Elisabeth Dalen til DinSide. Hun er 38 år, single og bor i Oslo.

- Jeg bruker mye krefter på å unngå kriser i økonomien. Jeg bruker for eksempel ikke kredittkort, setter opp budsjett hver eneste måned og fører opp hvor mye jeg har brukt på hver post. Men det er boligutgiftene som drar mest, sier Dalen, og fortsetter spøkefullt: Løsningen min må jo bli å finne meg en rik mann.


Dalen er ikke alene. Vi har tatt utgangspunkt i de faste utgiftene til to oppdiktede enslige, og sett hva disse kunne spare ved å skaffe seg en samboer. Den ene bor i fraflytningskommunen Seljord i Telemark, den andre i pressområdet Oslo.

Selv om beløpene varierer fra Oslo til Seljord kan vi trygt slå fast at kostnadene ved det å ha en husholdning er på 35-45.000 kroner per år. Og det gjelder uansett hvor lite eller mye medlemmene bruker, og hvor i landet boligen ligger. Som enslig må du dekke ditt eget knippe av "systemkostnadene" i et husholdningsbudsjett. Flytter du derimot sammen med en partner, får begge halvert belastningen. Varer forholdet i ti år, sparer dere til sammen cirka 400.000 kroner.

Årlige faste kostnader per husholdning (kroner)
BudsjettpostOsloSeljord
Boliggjeld35 00023 000
Strøm/tele/TV4 5005 200
Forsikringer3 7003 200
Kommunale gebyrer2 9003 800
Sum46.00035.000Det er selvfølgelig boligprisene og gjelden som drar opp beløpet. Legg også merke til at både fastleddet i nettleien for strøm og de kommunale gebyrene er vesentlig høyere i Seljord enn i Oslo.


Vi har forsøkt å anslå det absolutte minimum en husholdning må regne med i faste kostnader. Vi har derfor brukt forsiktige anslag - forutsetningene i regnestykket finner du i underartiklene i objektet til høyre. For begges boliggjeld, har vi forutsatt at lite er nedbetalt i avdrag. Regnestykkene våre treffer derfor best for forholdsvis unge single.

I Norge bor 740.000 personer alene. Det betyr at alenehusholdningene faktisk utgjør rundt 40 prosent av husholdningene i hele landet. I Oslo er tallet enda høyere, der består vel halvparten av alle husholdningene av en person.

I kraft av sin størrelse er denne gruppen i ferd med å få politisk gjennomslagskraft, og nøyer seg ikke i lengden med å lete etter rike partnere. Både Venstre-kvinner og Ap- kvinner har i høst gått ut med forslag om egne tiltak for enslige, blant annet kommunale avgifter tilpasset forbruk, og bedre etableringsordninger i Husbanken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer