Blind bruk av svart arbeid

Ferske tall fra Skattedirektoratet viser at rike menn kjøper håndverkertjenester svart i store mengder - mange uten å kjenne risikoen de løper.

Skattedirektør Svein Kristensen vil gjøre skatteetatens kontroll mer synlig. Foto: Per Ervland.
Skattedirektør Svein Kristensen vil gjøre skatteetatens kontroll mer synlig. Foto: Per Ervland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
"Kjenner noen"

45 prosent kjenner noen som hadde kjøpt svart arbeid de siste to årene, ifølge en undersøkelse gjort av meningsmålings-instituttet Opinion for Skattedirektoratet.

Videre svarte 13 prosent at de selv hadde kjøpt svart arbeid. Undersøkelsen viser også at det er folk med høy inntekt, spesielt menn i 40-årene, som handler mest svart.

- Jeg tror at 13 prosent er for lavt. Undersøkelsen viser jo at de fleste kjenner noen som har kjøpt svart. Andre undersøkelser tyder også på at omfanget er større, mener skattedirektør Svein Kristensen.

På en pressekonferanse i går sa Kristiansen at Skatteetaten vil følge opp rapporten, blant annet ved å gjøre kontrollarbeidet med synlig og drive holdningsskapende arbeid blant norske husholdninger.

Populært i hjemmene

Resultatene av de 1000 telefonsamtalene i den landsrepresentative delen av Opinions undersøkelse gir et godt bilde av hvor etterspørselen etter "svarte" tjenester er høyest. Blant de 130 som oppga at de faktisk hadde kjøpt arbeid svart, fordelte kjøpene seg mellom tjenester som følger (i prosent):

Renholdstjenester 28Snekker 13Maler 20Elektriker 17Murer 13Mekanisk arbeid 9 Dagmamma, barnepass 8Rørlegger 5Annet 16"Etterspørselen" etter svart arbeid var svært likt fordelt på tjenester blant svarene fra hele utvalget om det var noen områder de ville være mer tilbøyelige til å kjøpe svart fremfor andre.At over halvparten av de spurte har kjøpt håndverkertjenester svart er oppsiktsvekkende, i lys av blant annet forsikringsselskapenes krav om bruk av autoriserte håndverkere til arbeid med elektrisk anlegg, VVS-arbeid, og alt arbeid som berører bærende konstruksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer