- Blir bare lei meg

Statistisk sentralbyrås konsumprisindeks viser at sunne matvarer øker mest i pris.

PRISØKNING PÅ SUNN MAT: - Myndighetene må komme på banen og ta mer styring over prisene, mener ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied. Foto: Elisabeth Dalseg
PRISØKNING PÅ SUNN MAT: - Myndighetene må komme på banen og ta mer styring over prisene, mener ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SSB måler prisutvikling på nesten alle mat- og drikkevarer forbrukerne kjøper, og nå har oversikten fra mars 2022 til mars 2023 kommet.

Den viser at hele ni av de ti matvarene som har økt mest i pris er sunne matvarer.

- Jeg blir egentlig bare lei meg. Er det noe vi nordmenn trenger, så er det å spise mer av frukt og grønt og fisk. Vi får i oss altfor mye sukker, og altfor mye salt fra ultraprosessert mat. Disse varene øker ofte ikke like mye i pris som de sunne matvarene, sier fagansvarlig for kosthold i Roede, Karoline Steenbuch Lied, til DinSide om prishoppet for sunnere matvarer.

- Det er bekymringsfullt i et folkehelseperspektiv. Det gjør det enklere for folk å velge bort sunne matvarer, og velger andre matvarer som er mindre næringsrike fordi det er rimeligere, forteller klinisk ernæringsfysiolog Marte Ulltang til DinSide.

- Store forskjeller

Ernæringsfysiologene tror matprisene bidrar til å øke kostholdsutfordringene i Norge.

- Vi vet allerede at det er store sosioøkonomiske forskjeller når det kommer til kosthold og levevaner. Dette bidrar til å forsterke det, og gjør at folk må bli mer beviste og tilegne seg mer kunnskap om hvordan man kan leve sunnere på en billigere måte. Det er ikke noe å legge skjul på. For noen er det krevende og det er ikke alle som har kapasitet til det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer