- Blir bare lei meg

Statistisk sentralbyrås konsumprisindeks viser at sunne matvarer øker mest i pris.

PRISØKNING PÅ SUNN MAT: - Myndighetene må komme på banen og ta mer styring over prisene, mener ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied. Foto: Elisabeth Dalseg
PRISØKNING PÅ SUNN MAT: - Myndighetene må komme på banen og ta mer styring over prisene, mener ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SSB måler prisutvikling på nesten alle mat- og drikkevarer forbrukerne kjøper, og nå har oversikten fra mars 2022 til mars 2023 kommet.

Den viser at hele ni av de ti matvarene som har økt mest i pris er sunne matvarer.

- Jeg blir egentlig bare lei meg. Er det noe vi nordmenn trenger, så er det å spise mer av frukt og grønt og fisk. Vi får i oss altfor mye sukker, og altfor mye salt fra ultraprosessert mat. Disse varene øker ofte ikke like mye i pris som de sunne matvarene, sier fagansvarlig for kosthold i Roede, Karoline Steenbuch Lied, til DinSide om prishoppet for sunnere matvarer.

- Det er bekymringsfullt i et folkehelseperspektiv. Det gjør det enklere for folk å velge bort sunne matvarer, og velger andre matvarer som er mindre næringsrike fordi det er rimeligere, forteller klinisk ernæringsfysiolog Marte Ulltang til DinSide.

- Store forskjeller

Ernæringsfysiologene tror matprisene bidrar til å øke kostholdsutfordringene i Norge.

- Vi vet allerede at det er store sosioøkonomiske forskjeller når det kommer til kosthold og levevaner. Dette bidrar til å forsterke det, og gjør at folk må bli mer beviste og tilegne seg mer kunnskap om hvordan man kan leve sunnere på en billigere måte. Det er ikke noe å legge skjul på. For noen er det krevende og det er ikke alle som har kapasitet til det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.