Blir blakk med lån

Bankene låner deg mye penger. Men pass på så du ikke blir evig gjeldsslave.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Gjelden til norske lånekunder bare vokser og vokser.

Pekefingeren

Blir blakk med lån

I forrige uke var sentralbanksjef Svein Gjedrem ute med pekefingeren. Husholdningenes samlede gjeld i prosent av inntekten har nemlig økt betydelig de siste årene.


Fortsetter gjelden å vokse like mye de neste to årene, vil vi nærme oss den gjeldsandelen norske forbrukere hadde under bankkrisen på begynnelsen av 90-tallet.

Og det er spesielt lavinntektsgruppene som befinner seg på lånetoppen.

Hva gir de?

Hvor mye du kan låne, er basert på hvor høy inntekt din husstand har og hvor mye gjeld dere har i forveien.

De fleste bankene har en offisiell utlånspolitikk, selv om de alltid sier at de i tillegg foretar individuelle vurderinger. Vi har spurt de fem største bankene i Norge (målt etter forvaltningskapital) hvor mye de vil låne ut. Svarene ser du her.

Hva kan du betjene?

Et godt råd er likevel å unngå å stole blindt på bankene. Beregninger vi har foretatt viser nemlig at det ikke er like sikkert for alle å ha 2,5 ganger bruttoinntekten i gjeld.

Enslig mor med barn på 3 år
PostBeløp
Bruttoinntekt240 000
Inntekt etter skatt174 560
Utgifter (SIFO)*134 748
Ekstra til ferie15 000
Overskudd per år24 812
SIFO: Budsjettet er beregnet på grunnlag av utgiftskalkulatoren til SIFO: www.sifo.no. Budsjettet er svært nøkternt.

Tabellen viser den privatøkonomiske situasjonen til en enslig mor med et barn på tre år. Hvert år har hun om lag 25.000 kroner i overskudd til å betale på boliggjeld/til å bo for. Det tilsvarer godt 2.000 kroner per måned.For denne summen vil hun kunne betjene et boliglån på 300.000 kroner. Tar man utgangspunkt i 2,5 ganger bruttoinntekten, ville hun kunne låne 600.000 kroner.

Eksemplet viser at det ikke alltid er lurt å stole på standardiserte formler for hvor mye du kan låne. Rådet er å sette opp et tilsvarende budsjett, og vurdere hva som er realistisk for nettopp deg.

Det er også fornuftig å regne inn usikre elementer: For renten kan gå opp (selv om det ikke er sannsynlig i nær fremtid), boligprisene kan falle og deler av inntekten din kan bli borte hvis du blir arbeidsledig.

Se hvor mye bankene vil låne deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer