Blir deprimerte av husarbeid

Kvinner vantrives i hjemmet.

Er samboeren din deprimert? Det kan hjelpe at du tar oppvasken, og støvsuger litt oftere. Foto: colourbox.com
Er samboeren din deprimert? Det kan hjelpe at du tar oppvasken, og støvsuger litt oftere. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en ny doktoravhandling blir kvinner lettere deprimerte, dess mer husarbeid som faller på dem. Det skriver svenske Dagens Nyheter.

- Jeg ble litt overrasket over de tydelige forskjellene i trivselen blant menn og kvinner, men også at en så stor del av vantrivselen skyldes at kvinner gjør mer husarbeid enn menn, sier sosiolog Katarina Boye til avisen.

Les også: Syk av kjæresten

Gjennom sin avhandling ved Stockholms Universitet har hun analysert statistikken av svenske levekårsundersøkelser over fire år, som inkluderer om lag 5.000 personer per år. Der fant hun at 40 prosent av ulikhetene i trivselen er knyttet til skjevfordeling av husarbeidet.

Forvandlet av permisjonen

Kvinner gjør i snitt tre ganger så mye husarbeid som menn, og enda større blir skjevfordelingen når både kvinnen og mannen er yrkesaktive på full tid. I slike tilfeller gjør kvinnen fire ganger så mye arbeid i hjemmet som mannen.

Er pappa en rotekopp hjemme? Her kan du delta i vår store farsdagskonkurranse!

Boye tror politiske tiltak som tilrettelegger for at mannen kan ta ut pappapermisjon kan bidra til å jevne ut forskjellene. I løpet av permisjonen vil mannen nemlig ta over mer av arbeidet i hjemmet, og ifølge Boye gjennomgår menn som har vært i pappapermisjon mer enn en måned rene forvandlingen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer