Blir det høyere el-avgift?

STRØM: Du bør ikke glemme fjorårets strømkrise allerede. Faren er nemlig stor for at det samme vil skje på nytt. For å unngå kjemperegninger må forbruket ned. Høyere el-avgift for de som har høyt forbruk er nå vurdert.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV93656)]

I september 2003 satte Finansdepartementet ned et utvalg for å vurdere om differensiert el-avgift for husholdningene var et alternativ for å få ned det samlede strømforbruket.

Tankegangen

Tankegangen var at en differensiert el-avgift ville..

  • - Motvirke uheldige fordelingsvirkninger av proporsjonal avgiftsøkning eller økte kraftpriser

  • - gi lavere elektrisitetsforbruk blant husholdninger med høyt forbruk

  • - gi høyere elektrisitetsforbruk blant husholdninger med lavt forbruk
Nå har utvalget levert sin rapport.

Differensiering har liten effekt


Utvalgets konklusjon er at de ikke vil anbefale å differensiere:

  • Analyser viser at en differensiering vil ha liten effekt på det samlede strømforbruket.
  • I tillegg frykter de at en differensiering kan gi store utilsiktede fordelingsvirkninger i disfavør av store husholdninger. Utvalget peker også på at det vil koste mye penger å administrere en differensiert el-avgift.
Utvalget mener derfor at målet om å redusere el-forbruket og å motvirke uheldige fordelingsvirkninger av en proporsjonal avgiftsøkning bør realiseres ved bruk av andre virkemidler. Utvalgets innstilling skal nå ut på høring.

Tilfredse byråkrater


- Jeg konstaterer at analysene og anbefalingene fra utvalget støtter opp under resultatene fra tidligere analyser, samt anbefalingene både fra denne og tidligere regjeringer, sier statssekretær Øystein Børmer i en pressemelding fra departementet.

- Det er særlig store husholdninger som bruker mye strøm og har lav inntekt som vil bli rammet hardt av en differensiering på el-avgiften, avslutter Børmer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer