Blir det høyere el-avgift?

STRØM: Du bør ikke glemme fjorårets strømkrise allerede. Faren er nemlig stor for at det samme vil skje på nytt. For å unngå kjemperegninger må forbruket ned. Høyere el-avgift for de som har høyt forbruk er nå vurdert.

Publisert
Sist oppdatert

I september 2003 satte Finansdepartementet ned et utvalg for å vurdere om differensiert el-avgift for husholdningene var et alternativ for å få ned det samlede strømforbruket.

Tankegangen

Tankegangen var at en differensiert el-avgift ville..- Motvirke uheldige fordelingsvirkninger av proporsjonal avgiftsøkning eller økte kraftpriser- gi lavere elektrisitetsforbruk blant husholdninger med høyt forbruk- gi høyere elektrisitetsforbruk blant husholdninger med lavt forbrukNå har utvalget levert sin rapport.

Differensiering har liten effekt

Utvalgets konklusjon er at de ikke vil anbefale å differensiere:Analyser viser at en differensiering vil ha liten effekt på det samlede strømforbruket.

I tillegg frykter de at en differensiering kan gi store utilsiktede fordelingsvirkninger i disfavør av store husholdninger. Utvalget peker også på at det vil koste mye penger å administrere en differensiert el-avgift. Utvalget mener derfor at målet om å redusere el-forbruket og å motvirke uheldige fordelingsvirkninger av en proporsjonal avgiftsøkning bør realiseres ved bruk av andre virkemidler. Utvalgets innstilling skal nå ut på høring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer