Blir du bedre i magen av dette?

Produsentene lover at du skal få bedre mage på kort tid. Men er det sant?

Ja til melkesyrebakterier- Ved å spise nyttige bakterier og samtidig forsyne dem med næring, skapes en bra balanse mellom gode og dårlige arter, sier svensk ekspert (bildekollasje). Foto: Science Photo Library og Tine
Ja til melkesyrebakterier- Ved å spise nyttige bakterier og samtidig forsyne dem med næring, skapes en bra balanse mellom gode og dårlige arter, sier svensk ekspert (bildekollasje). Foto: Science Photo Library og Tine Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar man et søk på nettet får man inntrykk av at melkesyrebakterier er gull verd. Produkter med melkesyrebakterier skal ha helsefremmende egenskaper ved at de stimulerer veksten av tarmregulerende bakterier.

De såkalte probiotiske bakteriene er blant annet kjent for å bedre tarmens bevegelser og forkorte tiden det tar å normalisere tarmfloraen etter en antibiotikakur. Ubalanse i bakteriefloraen i tarmen kan også komme når hverdagen blir litt hektisk og fylt med stress, og ved tarminfeksjoner, ifølge Opplysningskontoret for melk.

Probiotika er rett og slett i vinden som aldri før, og vi bombarderes stadig med reklame om nye produkter som inneholder disse «gunstige» bakteriene. Men er det virkelig mulig å vite hvilke bakterier som er best, og hvilke man bør spise for å få bedre helse?

Les også: Melkesyrebakterier gir god fordøyelse

Hvilke bakterier og hvor mange?

Det svenske forbrukermagasinet Råd&Rön (abonnementstjeneste) har testet en rekke produkter som inneholder probiotika, både tabletter og kapsler samt melkeprodukter.

- Man har bare forsket på en tredel av alle bakteriene i tarmen, og bare noen få av disse finnes i næringsmidler eller kosttilskudd. Ifølge en ny forskningsrapport har hver person rundt 160 ulike bakterier. Hvilken eller hvilke bakterier som gjør best nytte, og hvor mange millioner bakterier det bør være i næringsmidler eller kosttilskudd er det egentlig ingen som vet, skriver forbrukermagasinet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer