Blir du deppa av høsten - se lyset

Nå som klokken er stilt en time tilbake, må mange dra hjem fra jobben i mørket. Det er det mange av oss som liker så dårlig at vi blir deprimerte.

Publisert
Sist oppdatert

Høst- og vinterdepresjon regnes som en psykisk tilstand. Dårlig vær, tett nese annenhver uke og økt antall innbruddstyver... Det er ikke alltid like lett å se det positive i ting. I tillegg roter de mørke dagene med stoffene som påvirker humøret vårt.

- Hvordan vet fuglene når de skal forlate landet? Om høsten forandrer trærne farge, dyr går i hi og likevel forventer man at vi skal oppføre oss som normalt, sier Jon Simmonds, som lider av vinterdepresjon, til BBC.

Man regner med at tre prosent av britene lider av alvorlig vinterdepresjon, og enkelte av disse vil bli så plaget at sykehus er det eneste alternativet. Ti prosent vil trolig merke mildere symptomer.

Snø hjelperLand i Norden, som har mye snø og har hatt lite immigrasjon, får kanskje ikke så mange timer med sol, men sjansen er stor for at vi vil få mye lys som reflekteres av snøen. Kan man ikke dra til en solfylt strand i sydligere strøk, kan altså en tur til et snøkledd fjell være et godt alternativ.

Tidligere undersøkelser har vist at Norge har verdens høyeste forekomst av vinterdepresjoner med opptil 25% av befolkningen som plages av mørketiden. En effekt av depresjonen er også manglende seksuell lyst og ereksjonsproblemer. Bruk av antidepressiva kan hjelpe på depresjonen men risikerer også å forsterke problemet med manglende lyst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer