Blir du fattig med kontantstøtte?

Hvor fattig du blir med kontantstøtte er relativt. Jo mer du tjener som yrkesaktiv, jo større blir tapet. Generelt kan vi si at en gjennomsnittskvinnes lommebok blir ganske slunken av hjemmearbeid.

Publisert
Sist oppdatert

En gjennomsnittlig kvinne i 25 til 32-årsalderen tjener omtrent 250.000 kroner i året, og i dag stanser inntektsutviklingen omtrent på dette nivået, i hovedsak fordi kvinner velger deltidsarbeid i småbarnsfasen.

I går meldte Aftenposten at andelen jobbende kontantstøtte-mødre med fireårig høyskole- eller universitetsutdanning var merkbart lavere i 2002 enn i 1998. Mye tyder dermed på at kontantstøtteordningen har blitt utformet slik at den er attraktiv for unge kvinner. Men hvor attraktiv er den? Vi har søkt og funnet noen svar.

Disse unngår inntektstap

Kontantstøtte kan gis for barn mellom ett og tre år og som ikke eller bare delvis benytter barnehageplass med offentlig driftstilskudd. Kontantstøtte kan gis fra måneden etter at barnet har fylt ett år eller fra måneden etter at det har sluttet i barnehagen. Kontantstøtten stanses senest ved utløpet av den kalendermåneden barnet fyller tre år. Mer om reglene for kontantstøtte kan du lese her.

I 2004 er kontantstøtten på cirka 44.000 hvis du ikke benytter deg av barnehageplass overhodet. Kontantstøtten er skattefri og vil tilsvare en bruttolønn på cirka 50.000 kroner i året. Tjener du i utgangspunktet 50.000 kroner eller mindre i året, vil du altså kunne ta ut kontantstøtte uten at det får konsekvenser for inntektene dine her og nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer