Blir du flådd?

Det tar deg et halvt minutt å finne det ut.

Det kan være mye penger å spare på å skifte mobilabonnement. Foto: Colourbox.com
Det kan være mye penger å spare på å skifte mobilabonnement. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer stadig nye mobiloperatører og abonnementstyper på det norske mobilmarkedet. Sist ut er Ludo Mobil som blant annet tilbyr abonnementet Ludo Blå, der du selv bygger opp abonnementet slik du vil ha det.

Prisene for samtaler varierer i forhold til månedsprisen på de ulike abonnementstypene. Ringer du mye, bør du ha et abonnement med lave samtalepriser, selv om månedsprisen er høy. Bruker du mobiltelefonen sjelden, vil et abonnement med lavere månedspris og høyere samtalepriser være det gunstigste alternativet

>>>DinSides mobilkalkulator

Fra 350,- til mange tusen

Ifølge tall far Post- og teletilsynet ringes det i snitt i 170 minutter med hvert abonnement hver måned. Det sendes 102 sms hver måned og 2 MMS hver måned. Med dette forbruket er det liten tvil om hvilket abonnement du bør velge. Uansett om samtalene varer i 2 eller 10 minutter i snitt, er det Tele2 Sheriff som kommer best ut i vår kalkulator, med latterlige 349 kroner per år hvis samtalene dine varer i omtrent 4 minutter. Dette abonnementet gir deg nemlig 125 kroner i rabatt per måned som du disponerer fritt til å ringe eller sende sms.

På jumboplass med 10.157 kroner per år kommer Telenor SurfPrat XL, som er naturlig siden det er et abonnement skreddersydd for storbrukere.

Men det er slettes ikke sikkert at dette forbruket er representativt for din mobilbruk. Derfor bør du prøve selv. Hvor mye kan du spare på å velge riktig abonnement?
Prøv mobilkalkulatoren

Ved å klikke på abonnementsnavnene i kalkulatoren får du mer informasjon om hva det inneholder. En svakhet ved kalkulatoren er at den ikke tar hensyn til hvor mye du ringer til eget nett. Noen mobilabonnementer tilbyr nå rimeligere priser dersom du ringer til eget nett. Antall opprigninger til mobilsvar er heller ikke medregnet.

Visste du ...

 • ... at det ved utgangen av 2008 eksisterte 5.250.890 mobilabonnementer i Norge, hvorav 1.378.000 er kontantkort?
 • ... at 70 prosent av husholdningene fortsatt har fasttelefon?
 • ... at antall taleminutter per mobilabonnent per måned er 170?

  (Kilde: Post- og teletilsynet, tall fra 2008)


 • Glemt å oppgradere?

  Det var en gang det kostet en liten formue å ringe fra mobiltelefon, og priser på 4 kroner per minutt for å ringe til fasttelefon var ikke uvanlig for noen få år siden. Abonnementene tilpasser seg konkurransen, og prisene har gått drastisk ned, men noen ringer fortsatt med gamle abonnementer, som ikke lenger finnes i prislistene hos mobiloperatørene.

  Du må oppgradere mobilabonnementet ditt selv. Det er ingen automatikk i at du får beskjed dersom abonnementet ditt er gått ut av listene. Etter hva DinSide kjenner til har mobilselskapene ulik praksis rundt hvorvidt de varsler kundene om dette. Du må derfor selv følge med for å se at du ikke ringer på gamle og dyre priser.

  I 2008 kostet et minutt taletid med mobil i snitt 0,79 kroner, mens en sms i snitt kostet 0,32 kroner. Betaler du mye mer enn dette, bør du se på andre muligheter.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer