Blir du ikke gravid?

Et elektronisk plaster skal hjelpe barnløse par, ifølge produsenten. Norske eksperter er kritiske.

Avleseren gir deg beskjed om når du har størst sjanse for å bli gravid. Du kan også koble det til PC-en og lese av ulike kurver og grafer.
Avleseren gir deg beskjed om når du har størst sjanse for å bli gravid. Du kan også koble det til PC-en og lese av ulike kurver og grafer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi tror DuoFertility vil utgjøre en dramatisk forskjell i mange pars livskvalitet.


"- Hei kjære, nå må du skynde deg hjem!"

Vi har vel alle sett en eller annen film hvor en dame desperat prøver å få tak i mannen straks eggløsningen er i gang. Er det en amerikansk film, piper mannens personsøker og han gir kollegene et megetsigende blikk før han styrter ut av møterommet.

Rundt en av ti nordmenn opplever infertilitet til enhver tid. For flere av disse ordner problemene av seg selv, mens andre trenger hjelp til å få barn.

Les også: Norge best mot barnløshet

DuoFertility lanseres som det nyeste håpet for par som er ufrivillig barnløse. Metoden består av et medisinsk termometer som er innebygd i et lite plaster, og en avleser.

Plasteret fester du under armen hvor det skal sitte døgnet rundt. Etter en stund skal det lære seg din personlige eggløsningssyklus, og dermed kan du når som helst sjekke om du har eggløsning, ifølge alltombarn.se.

Avleseren gir deg beskjed om når du har størst sjanse for å bli gravid. Du kan også koble det til PC-en og lese av ulike kurver og grafer.
Avleseren gir deg beskjed om når du har størst sjanse for å bli gravid. Du kan også koble det til PC-en og lese av ulike kurver og grafer. Vis mer


Par bør advares

Det er forskere ved University of Cambridge som har utviklet den nye metoden, som visstnok skal være både mer nøyaktig og pålitelig enn andre metoder på markedet.

- Vi tror DuoFertility vil utgjøre en dramatisk forskjell i mange pars livskvalitet ved å øke sjansene deres til å få barn, sier Dr. Oriane Chausiaux i en pressemelding.

Les også: Vil velge barnets kjønn

Jarl Kahn, seksjonsoverlege dr.med. ved Sykehuset Telemark HF er langt mindre positiv.

- Det er mange måter å tjene penger på. Slike "nyheter" bør man harselere over og advare uønskede barnløse par mot å bruke, sier han til DinSide Helse.

Ifølge Kahn har det vært utviklet flere lignende tester for temperaturmåling opp gjennom tidene.

- Denne føyer seg inn i rekken av disse, til en pris på over 5.000 kroner, hvor et vanlig termometer til 12 kroner kunne gjort samme nytten, påpeker han.

Ikke for alle

Arne Sunde, seksjonsleder ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital, er slett ikke like overbevist.

- Det finnes flere lignende tester som skal varsle om eggløsning allerede, blant annet tester som man tisser på, lik de man kan bruke for å sjekke om man er gravid. Det er ingen dokumentasjon på at denne nye testen er bedre, sier han til DinSide Helse.

Sunde peker på to ting ved alle eggløsningstester som gjør at de ikke er 100 prosent anvendelige.

- For det første er kvinner mest fertile like før og under eggløsning. Ideelt sett burde man derfor hatt en test som sa fra når det var to dager igjen til eggløsning, sier han til DinSide Helse.

Les også: Myter og fakta om å lage barn

- For det andre egner slike tester seg ikke for kvinner med uregelmessig menstruasjon. De vil ha en temperaturkurve som ikke er like lett å tolke, mener Sunde.

Best å kontakte lege

Seksjonslederen mener det kan være lurt å ta kontakt med en lege dersom du sliter med å bli gravid. Kanskje konkluderer legen med at du har regelmessig menstruasjon, alt ser bra ut og at det kan være effektivt å holde oversikten over når du har eggløsning.

- Men forklaringen kan raskt være at kvinnen har hormonforstyrrelser eller at mannen har dårlig sædkvalitet. Da er ikke et slikt apparat til hjelp, påpeker han.

I sommer starter en testrunde hvor 100 par skal teste DuoFertility og sammenligne med enten en urintest, en spyttest eller et termometer. Apparatet lanseres på det europeiske markedet i høst, og prisen vil bli rundt 500 pund, eller 5000 kroner, ifølge Daily Mail.

Eggløsningstester

 • Det har hittil vært to metoder på markedet hittil, den ene sjekker spytt, den andre urin.
 • Urintest er det vanligste, og her sjekkes mengden av hormonet LH som skilles ut i hjernen rundt 30 timer før eggløsning. Det tar mellom åtte og tolv timer før stigningen vises i urinen, så urintesten vil først kunne forutse eggløsning innen ett døgn.
 • Testene er vanligvis engangstester og ofte temmelig dyre.
 • Spyttestene tar utgangspunkt i økningen av østrogen i dagene før eggløsning. En liten mengde spytt samles på en glassplate og etter at det tørker, ser man etter salt på platen. Østrogennivået har nemlig innvirkning på saltmengden, og to til fire dager før eggløsning, skal man kunne se et bregnemønster på glassplaten ved hjelp av et mikroskop som følger med.
 • Spyttestene kan brukes over lang tid. De er relativt sjeldne i Norge.
 • DuoFertility måler temperaturforandringer, inklusive den viktige basale kroppstemperaturen. Den basale kroppstemperaturen er temperaturen en kvinne har når hun våkner etter en natts søvn. Når hun har eggløsning, stiger temperaturen med 05.-1 grad. Temperaturen holder seg til hun får mens.
 • Kilde: Babyverden.no, DuoFertility


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer